Siemens en Heijmans gaan Den Haagse Koningstunnel renoveren

Het consortium Siemens-Heijmans heeft van de gemeente Den Haag de definitieve gunning ontvangen om de Koningstunnel in het centrum van Den Haag te renoveren en daarna 7 jaar te onderhouden.

Trefwoorden: #Den Haag, #Heijmans, #Koningstunnel, #onderhouden, #renoveren, #Siemens, #wegenwerken

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.NL - De Koningstunnel dateert uit het jaar 2000 en is een belangrijke schakel in de route voor het autoverkeer rond de binnenstad van Den Haag. De tunnel ligt direct naast station Den Haag Centraal en is onderdeel van de Centrumring en de parkeerroute.

De tunnel heeft een lengte van 700 meter, waarvan ruim 500 meter overdekt. Doordat de tunnel ook een afslag heeft om uit te voegen, worden zowel het ventilatie- als beveiligsystemen voor calamiteiten daarop aangepast.

Alle tunnels in Nederland zijn of moeten nog worden aangepast aan de nieuwe eisen van de Wet Aanvullende Regels Veiligheid Wegtunnels (Tunnelwet). De bestaande installaties in de Koningstunnel worden dus ook compleet vernieuwd en uitgebreid.

In totaal gaat het om meer dan veertig verschillende installaties, waaronder verlichting, ventilatie, verkeersdetectie, camera’s, noodtelefoons en vuilwaterpompen.

Siemens zal zorg dragen voor de ontwerp- en testfase. Heijmans voert alle werkzaamheden aan de technische installaties uit en neemt daarin ook civiele aanpassingen aan het dienstgebouw en uitvoering van brandwerende voorzieningen mee.

Tijdens de renovatie van de Koningstunnel tussen maart en november 2019 wordt zoveel als mogelijk rekening gehouden met de belangen van omwonenden en bedrijven als het gaat om de bereikbaarheid en de doorstroming in Den Haag.

Zo heeft het consortium de opgave om de duur van de afsluiting van de tunnel zoveel mogelijk te verkorten ten opzichte van de acht maanden waarbinnen de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.