Van Hool gaat 14 trambussen leveren voor Brusselse Noordrand

De Lijn heeft 14 trambussen bij Lierse busbouwer Van Hool besteld. Deze extra lange bussen combineren de efficiëntie van een tram met de flexibiliteit van een bus.

Trefwoorden: #Brusselse Noordrand, #De Lijn, #elektrisch, #hybride, #mobiliteit, #trambus, #Van Hool

Lees verder

Techniek

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - Met zijn 24 meter (het dubbele van een gewone bus) is de hybride trambus een flexibel alternatief voor de tram. De 137 reizigersplaatsen (51 zitplaatsen en 86 staanplaatsen) benaderen de capaciteit van een tram, terwijl een trambus ook kan uitwijken als er een verstoring is op het traject.

Sterke doorstromingsmaatregelen over vrijwel het hele tracé van 17 kilometer zorgen voor een constante reistijd van 38 minuten tussen de Heizel en Brussels Airport. Het gaat om goed afgestelde verkeerslichten en grote stukken eigen bedding.

De trambussen zullen rijden op de Ringtrambuslijn in de Brusselse Noordrand. Deze lijn moet een alternatief zijn voor het drukke verkeer in de regio en 10.000 auto’s per dag van de weg halen.

Een hoogwaardige OV-as met trambussen neemt de helft van die modal shift voor zijn rekening. Daarnaast moet een betere fietsinfrastructuur met 23 kilometer extra fietspaden langs het tracé bijkomende fietsers aantrekken.

Op deze manier zorgt de Ringtrambus voor een betere leefbaarheid in de Noordrand. Dit is extra belangrijk met het oog op de geplande werkzaamheden aan de ring rond Brussel.

Deze trambussen kunnen zowel hybride als volledig elektrisch rijden. Dit laatste gebeurt bij het verlaten van de halte en het vertrekken aan een verkeerslicht. Elders rijden ze hybride, met een mix van batterijen en een dieselmotor.

Hierdoor verbruiken de trambussen per 100 kilometer 25 liter minder. Ze kunnen ook volledig elektrisch rijden, mits ze daarvoor aangepast worden en er installaties voor snelladen langs hun trajecten komen.