Partijen uit bouwsector ondertekenen Green Deal voor slimme bouwlogistiek

De bouwsector is goed voor een derde van het aantal transportbewegingen in Nederland en slimme logistiek maakt het mogelijk om de verkeersdruk in stedelijke gebieden te verlichten.

Trefwoorden: #bouwlogistiek, #CO2, #Green Deal, #Green Deal Bouwlogistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bouwend Nederland )

ENGINEERINGNET.NL - Tweeëntwintig partijen uit de bouwsector hebben de Green Deal Bouwlogistiek ondertekend. Marktpartijen, opdrachtgevers en kennisinstituten delen via deze deal de kennis over slimme bouwlogistiek over de gehele sector.

In de praktijk betekent dit dat bouwers, installateurs, transporteurs en toeleveranciers met elkaar samenwerken om de logistiek te verbeteren. Dit kan kosten besparen, de doorstroming van het verkeer verbeteren en de uitstoot van CO2 verminderen.

De partijen die deze Green Deal hebben ondertekend, gaan in de looptijd van de deal vijf projecten uit te voeren met slimme bouwlogistiek. Voor alle partijen geldt dat zij proberen de logistiek van het bouwproces te verbeteren.

“Uit inmiddels opgedane ervaring blijkt dat het stedelijk gebied zo veiliger wordt, het bouwen efficiënter en de omgevingshinder minder, net als de uitstoot van schadelijke stoffen," aldus Henk Homberg, vice voorzitter van Bouwend Nederland. "Allemaal redenen waarom we als bouwsector slimme bouwlogistiek breed omarmen. Het wordt nu van belang om meerdere partijen, vooral ook in het MKB, hiermee te laten werken.”

Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, stelt: “We gaan kennis en ervaring uitwisselen met de markt en andere opdrachtgevers. En onderzoeken hoe we met onze aanbestedingen efficiënte logistiek kunnen bevorderen.”

Ook Pex Langenberg, wethouder van de gemeente Rotterdam, onderstreept het belang van de overeenkomst: "Ook de komende jaren worden er meer architectonische iconen bijgebouwd in Rotterdam. Dit vraagt om slimmere en efficiëntere bouwlogistiek. We willen niet alleen onze stad goed bereikbaar houden, maar Rotterdammers hebben ook recht op gezonde lucht. Deze Green Deal draagt hieraan bij."