Siemens locomotief definitief toegelaten in Nederland

Na een uitgebreid en langdurig testprogramma van de Siemens Vectron MS locomotief heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deze toelating onlangs afgegeven.

Trefwoorden: #Inspectie Leefomgeving en Transport, #locomotief, #Siemens, #spoorwegen, #Vectron

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.NL - Nederland is daarmee het achttiende Europese land (zie lijst onderaan) waar deze locomotief op het spoornetwerk mag rijden.

De locomotief werd zeven jaar geleden gepresenteerd op de railbeurs Innotrans in Berlijn. Sinds die introductie zijn er in Europa meer dan 600 locomotieven aan 33 klanten verkocht Daarvan zijn er al 330 in bedrijf, die inmiddels 90 miljoen kilometer hebben afgelegd. Van deze locomotieven zijn er 121 geschikt om op het Nederlandse spoor te rijden.

Deze locomotief is geschikt voor zowel voltages van 15 en 25 kV wisselspanning (AC) als 1,5 en 3 kV gelijkspanning (DC), waarmee op zowel traditioneel als op de nieuwste sporen gereden kan worden. De locomotief is voorzien van onder andere de beveiligingssystemen ERTMS en ATB.

De grote voordelen zijn de bewezen hogere betrouwbaarheid, lager energieverbruik en de topsnelheid van 160/200 km/h en daardoor geschikt voor zowel goederen- als personenvervoer. Ook de onderhoudsintervallen zijn lager dan bij andere locomotieven waardoor de beschikbaarheid hoger is.

Daarnaast is een groot voordeel dat deze bij grensovergangen rijdend kan overschakelen op het systeem van het land dat wordt binnen gereden, waarmee tijdswinst wordt geboekt.


De locomotief had al toelating voor Bulgarije, Duitsland, Finland, Hongarije, Italië, Kroatië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.