Van Hool bouwt eerste 100% elektrische autocar voor Amerikaanse markt

Van Hool brengt in 2019 voor het eerst een vol-elektrisch aangedreven op de Noord-Amerikaanse markt. Het Amerikaanse Proterra zal de batterij-technologie toeleveren.

Trefwoorden: #Amerika, #autocar, #batterij, #batterijtechnologie, #busbouwer, #elektrische autocar, #Proterra, #Van Hool

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - Het 100% elektrisch aangedreven voertuig zal een actieradius hebben van meer dan 300km en zal vooral worden ingezet voor woon-werkverkeer van groepen medewerkers en/of regelmatige transporten van personen over kortere afstanden.

Het voertuig zal ontworpen worden in het Belgische moederbedrijf in Koningshooikt en ook de eerste prototypes zullen daar gebouwd worden. Deze CX45 wordt, net zoals de CX35, momenteel reeds in Skopje, Macedonië, gebouwd en bijgevolg zal de verdere productie van deze autocar ook in deze vestiging gebeuren.

Filip Van Hool, CEO van Van Hool. "De dieselversie heeft een bewezen track record en is inmiddels een benchmark autocar geworden op de Amerikaanse markt. Het integreren van Proterra's batterijtechnologie in de elektrische versie zal deze coach naar een nog hoger niveau brengen.”

De nieuwe elektrische modellen zullen dezelfde E2-batterijtechnologie van Proterra gebruiken waarmee recent het wereldrecord met een bereik van 1,101,2 mijl op een enkele lading gevestigd werd. De eerste leveringen zijn voorzien aanvang 2019.

De beslissing om een volledig elektrisch product aan te bieden is een directe afspiegeling van de voortdurend veranderende marktbehoeften die worden geïnspireerd door ‘schone energie’-initiatieven, duurzame transport-oplossingen en de specifieke voorkeur van de Noord-Amerikaanse consumenten naar groen-technologische oplossingen.

De vol-elektrische autocar zal er naar verwachting in slagen om honderdduizenden kilo’s broeikasgasemissies per jaar uit de lucht te houden en klanten tienduizenden dollars op brandstof- en onderhoudskosten doen besparen.