BlockLab Rotterdam lanceert vier innovatieprojecten voor energiemarkt

Deze innovaties betreffen wind op zee, het warmtenet in de haven, peer-to-peer energiehandel en het veilig benutten van slimme meters, en ontvangen financiering voor de prototype fase.

Trefwoorden: #BlockLab Rotterdam, #energiemarkt, #innovatieprojecten, #slimme meter, #warmtenet

Lees verder

nieuws

( Foto: BlockLab )

ENGINEERINGNET.NL - Volgens veel experts is het een grote uitdaging voor het toekomstige (duurzame) energienet om zoveel mogelijk flexibiliteit te organiseren en om decentrale energieopwekking, -opslag en -handel te faciliteren.

Blockchain technologie lijkt daarom een belangrijke enabler te worden voor het toekomstige energiesysteem, maar de toepassing ervan staat nog in de kinderschoenen. Met deze vier eerste innovatietrajecten wil BlockLab bijdragen aan de versnelling van de energietransitie.

Een commissie bestaande uit wetenschappers, energie-netbeheer en blockchain experts selecteerde uit twintig innovatievoorstellen vier winnaars die financiering ontvangen voor de prototype fase. In een volgende ronde, die in het voorjaar van 2018 plaatsvindt, krijgen tenminste twee daarvan ook steun voor de eerste praktijktoepassingen.

De vier winnaars zijn:

  1. Blockchain en de Warmterotonde – door CGI en Eneco
    Blockchain technologie wordt ingezet voor warmteleveringsadministratie. Het Eneco-warmtenetwerk zal onderdeel worden van de Warmterotonde Zuid-Holland, een project dat uiteindelijk 500.000 huishoudens in de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag gaat voorzien in hun warmtebehoefte. Dit prototype is een eerste stap naar decentrale warmtehandel, die de overhead daarvan met 50% kan reduceren.
  2. Blockchain en wind op zee – door Clearwatts
    Clearwatts zet blockchain technologie in om verschillende rollen in de energiemarkt te laten samenwerken. Hun platform gaat marktpartijen faciliteren met betrouwbare marktgegevens, in één gedistribueerde database. De eerste fase richt zich op stroomafnamecontracten tussen windparken en hun afnemers.
  3. PowerToShare: Blockchain als driver voor peer-to-peer handel, in eerste instantie op lokale schaal. Inclusief het identificeren en certificeren van energieopwekkers (PV, wind, bio-WKK etc), het afhandelen van bilaterale transacties en de balancering van het netwerk. In eerste instantie gaat deze toepassing proefdraaien in The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties van de TU Delft, in samenwerking met ENGIE.
  4. Open energie netwerk – door Intrinsic en Guardtime
    Innovatie gericht op veiligheid van het systeem: hoe kunnen slimme meters veilig hun gegevens in de blockchain registreren? Dit is belangrijke basistechnologie om een energiemarkt op blockchain te kunnen organiseren, waarin in principe alle data door alle partners ontsloten kunnen worden. Hoe garanderen we echtheid van de afzender (de meter) en de data?

BlockLab is opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam. Met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst Voor Ondernemen worden enkele honderdduizenden euro’s in de projecten geïnvesteerd, via een Small Business Innovation Research (SBIR) procedure.

De prototypes worden in de lente van 2018 opgeleverd, praktijktoepassingen staan gepland in tweede helft 2018.


Video: