VIBES.technology ontvangt 300.000 euro groeikapitaal

Het softwarebedrijf VIBES.technology heeft een investering ontvangen van UNIIQ, het fonds van InnovationQuarter en regionale partners, om trillingen uit producten te verbannen.

Trefwoorden: #autobouwer, #InnovationQuarter, #investering, #prototype, #software, #trillingen, #UNIIQ, #Vibes.technology

Lees verder

Techniek

( Foto: © Daniel Verkijk )

ENGINEERINGNET.NL - Met deze investering wil het jonge bedrijf producenten van onder meer auto’s helpen om trillingen en geluid al vroegtijdig in het ontwerpproces op te sporen en uit te bannen.

Medeoprichter Daniël van den Bosch: “Daarmee verbeter je niet alleen de gebruikservaring, maar verleng je ook de levensduur van een product.” Grote namen, waaronder BMW Group, maken gebruik van de expertise van deze technologie en het wordt ook toegepast bij het Institute for Applied Mechanics van de TU München.

Trillingen en geluid spelen een belangrijke rol in het ontwerp(proces) van voertuigen en andere producten, zoals windmolens en precisieapparatuur. Hoe minder een auto bijvoorbeeld trilt en hoe stiller deze rijdt, hoe groter het rijcomfort en de levensduur van het product. Om deze reden werken engineers in de gehele productieketen van voertuigen aan het elimineren van trillingen en geluid.

Om ongewenste trillingen en geluid op te sporen moeten met de huidige, verouderde methoden vaak meerdere prototypes van een product worden gebouwd en een veelheid aan tests worden uitgevoerd, net zo lang tot het gewenste geluidsniveau is bereikt.

In de auto-industrie kan een trillings-analyse typisch pas worden uitgevoerd in de laatste fase van productontwikkeling. Dit leidt tot onnodige en kostbare ontwerpcycli, omdat ingenieurs meerdere keren terug moeten naar de tekentafel om ongewenste trillingen in een nieuw prototype te voorkomen.

Deze software maakt het mogelijk om geluid en trillingen vroeg in het ontwerpproces te identificeren en zo nodig te voorkomen, nog voordat er fysieke prototypes gebouwd worden. De technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van Dynamic Substructuring, deelt een product als het ware op in componenten.

Hierdoor kan het effect dat iedere afzonderlijke component heeft op het trillings- en geluidsniveau van de gehele auto of windmolen individueel in kaart worden gebracht. Dit maakt het dus mogelijk om heel precies vroegtijdig een potentieel probleem te identificeren en vervolgens op componentniveau bij te sturen.

Hiermee wordt dus voorkomen dat er dure schaalmodellen moeten worden gebouwd om trillingen accuraat te kunnen voorspellen en besparen de producenten veel tijd en geld.


Op de foto (v.l.n.r.):
Hans Dreijklufft (UNIIQ), Dennis de Klerk (Vibes), Daniël van den Bosch (Vibes), Maarten van der Kooij (Vibes), Liduina Hammer (UNIIQ), Theun Baller (decaan faculteit Werktuigbouwkunde TU Delft), Maarten van der Seijs (Vibes), Mathieu Wernsen (Vibes), Mazdak Zareei (Rabobank), Suzanne Kroeze (UNIIQ) en Eric Pasma (Vibes)