Internationale prijs voor chemisch onderzoek voor nano katalysatoren

Jovana Zečević, verbonden aan de Universiteit Utrecht, wint de prijs voor haar buitengewone onderzoeksresultaten op het gebied van metaaloxide-watersystemen.

Trefwoorden: #chemisch onderzoek, #Jovana Zečević, #nano katalysatoren, #nanomateriaal, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Zečević doet onderzoek naar het toepassen van geavanceerde transmissie-elektronenmicroscopie voor het karakteriseren van katalysatoren op nanometer schaal. Dit maakt het ontwerpen van betere nanomaterialen mogelijk.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een katalysator te ontwikkelen met precisie op nanoschaal, die kan worden toegepast om schonere diesel te produceren vanuit duurzamere grondstoffen.

Zij ontvangt voor haar werk de Edith Flanigen-prijs van het Duitse onderzoekscentrum CRC 1109. Het centrum kent deze prijs jaarlijks toe aan een succesvolle vrouwelijke wetenschapper in een vroeg stadium van haar carrière.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 15.000 Euro. Hiervan is een derde vrij te besteden. Twee derde is bestemd voor wetenschappelijke reizen naar het onderzoekscentrum CRC 1109 in Berlijn.

In 2015 ontving Zečević een NWO Veni-subsidie voor haar onderzoek. Ze publiceerde in dat jaar ook een artikel in Nature over de katalysator om op nanoschaal schonere diesel te produceren vanuit duurzamere grondstoffen.