Nieuw systeem zet furanen, gebaseerd op groen afval, om in bio-aromaten

TNO ontwikkelt samen met ECN en VITO een proefsysteem dat meerdere kilo's furanen per dag omzet in bio-aromaten.

Trefwoorden: #bio-aromaten, #EC, #furanen, #N VITO, #proefsysteem, #TNO

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - De drie organisaties werken aan technologieën voor de productie van furanen uit biologisch afval, als grondstof voor aromaten. Dit project heet Biorizon. In uiteenlopende deelprojecten richten de onderzoekers zich op de vele aspecten van de waardeketen.

Bij het project BIO-HArT draait alles om het opschalen van de conversie van furanen naar aromaten. Met de Continuous Flow Diels-Alder Skid bereikten de partners een belangrijke mijlpaal.

Dit proefsysteem verwerkt furanen tot allerlei soorten bio-aromaten. Met name monomeren MPA en HMA tonen grote potentie. “Dat zijn de twee doelaromaten waaraan we nu werken”, zegt projectmanager Nadine Wennersbusch.

“Samen met de betrokken industrie geloven wij dat ze op grote schaal kunnen worden toegepast", aldus Wennersbusch. Het plan is tot een productie te komen van meerdere kilogrammen per dag.

"Naar verwachting presenteren we in 2025 een eerste commerciële productiefaciliteit die niet alleen dit onderdeel van het proces, maar een geïntegreerd proces van begin tot einde laat zien,” stelt Wennersbusch. "In de toekomst willen we ook andere moleculen met deze demonstrator opschalen."

De opstelling staat tijdelijk bij Plant One Rotterdam en zal uiteindelijk worden geplaatst op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.

In de loop van het project werkte TNO al samen met circa tien industriële bedrijven. Wennersbusch: “We komen heel graag in contact met nog andere bedrijven die de monsters die wij produceren, op kilogram schaal willen testen in hun eindapplicaties. Dat biedt ze de gelegenheid om hun specifieke wensen over de kenmerken van de monsters te delen en te profiteren van de resultaten.”

Dit project komt tot stand via een bijdrage van het Europees programma Interreg V Vlaanderen-Nederland dat via grensoverschrijdende projecten innovatie, duurzame energie, een gezond milieu en de arbeidsmarkt stimuleert.