Duurzame energie opwekken uit de oceaan

Het Delftse Bluerise heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om in de tropen energie op te wekken uit de oceaan. Hiermee kunnen grote gebieden van duurzame energie worden voorzien.

Trefwoorden: #Bluerise, #crowdfunding, #duurzame energie, #energie uit oceanen, #project

Lees verder

Techniek

( Foto: Bluerise )

ENGINEERINGNET.NL - Oceanen bedekken 70% van onze planeet. Ze zijn de grootste collector van zonne-energie. In de tropen is het water aan de oppervlakte 25 tot 30 graden, terwijl de temperatuur op 1000 meter diepte tussen de 4 en 6 graden ligt. Met dit temperatuurverschil kun je een enorme hoeveelheid duurzame energie opwekken.

Bluerise gebruikt deze energie om duurzame koeling en elektriciteit te produceren. In de tropen wonen meer dan een miljard mensen dichtbij de kust. Meer dan de helft van de energie gaat naar airconditioning. Deze airconditioners gebruiken veel dure, niet duurzame elektriciteit en zorgen voor veel CO2-uitstoot. Met het koude water uit de diepe oceaan zijn gebouwen tegen veel lagere kosten op een duurzame manier te koelen.

Met het temperatuurverschil tussen het warme water aan de oppervlakte en het koude diepe water kan bovendien elektriciteit worden opgewekt, dag en nacht. Want anders dan zonne- en windenergie, is oceaanenergie altijd beschikbaar, en hoeft dus niet aangevuld te worden met vervuilende energiebronnen op momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait.

Bluerise heeft ervoor gekozen om de benodigde financiering middels crowdfunding bij Symbid op te halen. Binnen één dag werd het doelbedrag van 250.000 euro bereikt, voldoende om de stap tot aan de realisatie van het eerste project te maken.

Om een tweede project te realiseren en de uitrol te versnellen, is een nieuw doel gesteld op 500.000 euro en loopt de crowdfunding campagne nog volop door.