De Lijn bestelt 121 bussen bij VDL Roeselare

De Vlaamse Regering heeft De Lijn groen licht gegeven voor de aankoop van 121 bussen, waaronder 66 hybride bussen. Het contract gaat naar de Vlaamse constructeur VDL uit Roeselare.

Trefwoorden: #De Lijn, #Euro VI, #hybride autobus, #openbaar vervoer, #VDL Roeselare, #vergroening

Lees verder

Techniek

( Foto: De Lijn )

ENGINEERINGNET.BE - Met de bestelling werkt De Lijn voort aan de vergroening en vernieuwing van haar vloot. De eerste nieuwe voertuigen worden volgend voorjaar in gebruik genomen.

Het contract omvat 66 hybride bussen en 55 bussen met een Euro VI-motor. Door deze investering (32,6 miljoen euro) stijgt het aantal hybride bussen van 217 tot 283, een toename met 30%. Na levering zal 1 bus op 8 een hybride zijn.

De provincie Antwerpen krijgt 36 hybride bussen, Oost-Vlaanderen 20 en Vlaams-Brabant 10. Daarnaast kan De Lijn in Vlaams-Brabant met 55 nieuwe Euro VI-bussen de oude Euro II-bussen (van 12 meter) definitief aan de kant zetten.

De hybride bussen zullen in stedelijke omgevingen rijden, de moderne dieselbussen komen in de plaats van de oudste exemplaren op streeklijnen. Dit komt doordat hybride bussen nog niet voldoende rendabel zijn op streeklijnen (met langere trajecten tussen de stops).

Deze aankoop is normaliter de laatste van klassieke dieselbussen. Vanaf 2019 koopt De Lijn alleen nog bussen met een alternatieve aandrijving, op voorwaarde dat de technologie op punt staat. Het gaat om hybride bussen, bussen op waterstof en op elektriciteit. Het Klimaatfonds van de Vlaamse overheid zorgt voor extra middelen voor de versnelde vergroening.