• 17/01/2012

Andrey Yakshin krijgt prijs voor onderzoek dunne films

Ontwikkeling van robuuste multilaagoptieken maakt nieuwe experimentele opstellingen en bundellijnen voor vrije-elektronen lasers mogelijk

Trefwoorden: #multilaag, #multilaagoptiek, #vrije elektronenlaser, #Yakshin

Lees verder

personalia

ENGINEERINGNET -- Tijdens de 15e conferentie over dunne-laag onderzoek (ICTF15) in Kyoto kreeg Rijnhuizen-groepsleider Andrey Yakshin een prijs voor een relatief nieuwe toepassing van multilaagoptieken.

Multilagen bestaan uit tientallen perfect gestapelde, spiegelende en transparante lagen, elk een paar miljoenste millimeter dik. Zulke optieken zijn goed in het reflecteren van energieke straling, waar normale spiegels onbruikbaar zijn.

Het nieuwe onderzoeksveld gaat over vrije-elektronen lasers in dat EUV. Een vrije elektronenlaser is een opstelling die laserlicht kan produceren in een groot golflengtegebied die makkelijk de golflengte of 'kleur' van zijn laserlicht kan aanpassen. Daardoor is zo'n vrije-elektronen laser een ideale experimentele opstelling. De ontwikkeling van robuuste multilaagoptieken maakt nieuwe experimentele opstellingen en bundellijnen voor vrije-elektronen lasers mogelijk.

De resultaten die Yakshin tijdens ICTF15 presenteerde, laten zien dat multilaagoptieken inderdaad stabiel genoeg zijn. Alle processen die de afgezette lagen laten vermengen en daardoor de prestaties van de multilaag verlagen zijn bekend.

Dat opent de weg voor nieuwe verbeteringen van multilagen en hun toepassing in vrije-elektronen lasers.


(KV)

Afbeelding FOM Rijnhuizen : experiment waarbij een multilaag in een puls van 10 femtoseconde wordt belicht bij 'FLASH' (Hamburg) met een golflengte van 13,5nm en een vermogen van 1013W/cm2. Rechts: doorsnede van de multilaag, gemaakt met een transmissie elektron microscoop. Ook na blootstelling aan het intense licht van FLASH heeft de multilaag een goede periodieke ordening.