• 17/01/2012

Holst Centre en Imec voeren onderzoek naar flexibele OLED-displays

Holst Centre en Imec lanceren een nieuw onderzoeksprogramma voor volgende generatie flexibele OLED displays.

Trefwoorden: #Holst Center, #Imec, #OLED

Lees verder

research

( Foto: Imec )

ENGINEERINGNET -- OLED (organic light emitting diode) wordt gezien als dé opvolger voor de huidige LCD en plasma beeldschermtechniek. Vooral het uitzonderlijke contrast en zwartniveau van OLED-schermen wordt als een grote voordeel gezien ten opzichte van andere technologieën.

Het hoofddoel van het nieuwe programma is om een economisch schaalbare weg te vinden naar flexibele active-matrix OLED-schermen die in massa te produceren zijn.

Aandachtspunten zijn: hoge resolutie, laag stroomverbruik, grote oppervlakten, leesbaarheid in zonlicht, flexibiliteit en licht gewicht.

Vandaag de dag worden OLED-schermen vooral gebruikt in toepassingen zoals smartphones en tablet pc's. Het hoge contrast en goede zwartniveau van OLED is te danken aan het feit dat OLED pixels enkel licht geven wanneer ze geactiveerd zijn, waardoor een intenser zwart wordt verkregen.

Ook kennen OLED's een snellere responstijd, waardoor problemen met lag tot het verleden behoren en ze nog beter geschikt zijn voor 3D-toepassingen, zonder hinderlijke crosstalk tussen het beeld voor het linker en het rechter oog.

Ook zijn OLED's zuinig, hebben een grote kijkhoek, zijn simpeler in ontwerp en bevatten minder componenten dan LCD-schermen, wat een reductie kan opleveren van proceskosten.

De ambitie van het programma is het ontwikkelen van flexibele OLED-schermen met een hoge resolutie. Hiervoor zullen hindernissen overwonnen moeten worden.

Gebruikte materialen moeten buigzaam zijn en er moet een manier gevonden worden om OLED's te printen met een hoog rendement.

Dit zal leiden tot ontwikkeling van betere materialen en processen, die zorgen voor goedkopere productie, betere kwaliteit, lager stroomverbruik, hogere duurzaamheid en meer flexibiliteit.

Het ontwerp van de drivers, pixel circuits en TFT backplane matrixen moet opnieuw overwogen worden wanneer een steeds groter wordend schermoppervlak invloed gaat hebben op het aantal pixels per inch of de verversingsfrequentie. En er zal een slag geslagen moeten worden om nieuwe productie-apparatuur te ontwikkelen.

De eerste prototypes op basis van de nieuwe technologie worden normaag gezien nog dit jaar gedemonstreerd.


(GL)