S-peil nieuwe indicator voor de isolatie- en ventilatiewaarde

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet om het S-peil te gebruiken als indicator voor de isolatie- en ventilatiewaarde van een nieuwbouwwoning. S-peil staat voor schil-peil.

Trefwoorden: #E-peil, #energie, #isolatiewaarde, #nieuwbouw, #S-peil, #ventilatiewaarde

Lees verder

Nieuws

( Foto: franckito / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Dit S-peil komt in de plaats van het vroegere K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB).

De beslissing om het K-peil en de Netto Energie Behoefte (NEB) vanaf volgend jaar af te schaffen was al eerder genomen. Beide waarden hebben immers hun nadeel. Het K-peil geeft enkel de isolatiekwaliteit van een gebouwschil weer maar niet hoeveel energie een gebouw nodig heeft om te verwarmen of te koelen. Dat laatste gebeurt wél door de Netto Energie behoefte, maar dat zegt dan weer niks over de isolatiewaarde van de gebouwschil.

Met beide nadelen wordt komaf gemaakt door de invoering van het S-peil. Het nieuwe S-peil geeft dus de zuivere isolatie- en ventilatiewaarde van de schil van een woning weer (muren, ramen, dak,…). Verschillende factoren zijn van invloed op het S-peil: meer isolatie, een efficiëntere geometrische vorm van de woning, minder glas. Wie compacter bouwt (wat niet noodzakelijk kleiner betekent maar minder oppervlakte van gebouwschil), verkrijgt een lagere en dus betere S-waarde.

De Vlaamse regering heeft de waarde van het S-peil voor nieuwe bouwaanvragen vanaf januari 2018 op S31 bepaald, tegen 2021 wordt dat S28.

Zoals bekend wordt ook het E-peil vanaf 1 januari 2018 strenger, volgens eerder gemaakte afspraken in het EPB-beleid. Voor bouwaanvragen vanaf die datum geldt een verplicht E-peil van 40.