Hergebruik toiletpapier uit rioolwater als bouwmateriaal

KNN Cellulose, die dit proces samen met CirTec heeft ontwikkeld, wil na enkele geslaagde proefprojecten vanaf 2018 duizend ton cellulose per jaar produceren.

Trefwoorden: #bouwmaterialen, #KNN Cellulose, #Recell, #rioolwater

Lees verder

Techniek

( Foto: KNN Cellulose )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf richt zich op cellulose dat wordt gewonnen uit toiletpapier in rioolwater, maar ook uit andere afvalstromen, zoals luiers, melkverpakkingen en pizzadozen. Dit product wordt onder de naam Recell verkocht.

Recell wordt al gebruikt om asfalt duurzaam te verbeteren. In succesvolle proefprojecten werden een fietspad bij Jelsum, een deel van de dijk op Ameland en een stuk stadspark in Groningen geasfalteerd met een mengsel van steenslag, bitumen en ‘opgewerkt wc-papier’.

"We gaan nu investeren in de hardware om productie te kunnen draaien”, zegt Erik Pijlman, directeur van KNN Cellulose. Uit rioolwater in Nederland valt, volgens Pijlman, al 180.000 ton cellulose per jaar te halen. Andere afvalstromen kunnen nog veel meer opleveren.

KNN Cellulose wil vanaf 2018 minimaal duizend ton Recell per jaar produceren. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de Waterschappen hun rioolwater beschikbaar stellen. Het Doefonds Fryslân, het Aanjaagfonds van de NOM en het Ir. G.J. Smid Fonds steken geld in dit initiatief.

De duurzame grondstof kan ook worden benut in de bouwsector, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal. Een derde markt die KNN Cellulose wil aanboren, is de chemische industrie. Daar zijn ze, aldus Pijlman, in toenemende mate op zoek naar duurzame grondstoffen en cellulose is interessant omdat het natuurlijke polymeer is opgebouwd uit suikermoleculen.