• 18/01/2012

Procestechnologie TU Delft gebundeld in nieuw instituut

TU Delft kiest voor indeling in drie toepassingsgebieden: procesintensificatie, biochemische procestechnologie en procestechnologie voor geavanceerde materialen.

Trefwoorden: #delft, #process technology, #procestechnologie, #Stankiewicz

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Op 1 januari 2012 is het nieuwe TU Delft Process Technology Institute van start gegaan. In het instituut wordt al het onderzoek op het gebied van procestechnologie aan de TU Delft gebundeld.

Prof. Andrzej Stankiewicz, die directeur wordt van het nieuwe TU Delft Process Technology Institute: “Intensievere samenwerking moet zorgen dat de Delftse procestechnologie internationaal beter op de kaart komt te staan. Momenteel zijn er verspreid over de universiteit veertien leerstoelen op twee faculteiten en vijf afdelingen mee bezig. Niet verwonderlijk voor zo’n breed vakgebied, maar wel verwarrend voor de buitenwereld.”

Het TU Delft Process Technology Institute moet daar verandering in brengen.

De TU Delft heeft gekozen voor een indeling in drie toepassingsgebieden: procesintensificatie, biochemische procestechnologie en procestechnologie voor geavanceerde materialen.

Bij procesintensificatie draait het om de efficiëntie van productieprocessen: hoe kunnen we produceren met minder grondstoffen, een lager energieverbruik en minder afval?

Biochemische procestechnologie richt zich op de productie uit biologische grondstoffen en dan het liefst uit bioafval dat overblijft na voedselproductie.

Procestechnologie voor geavanceerde materialen houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe materialen en de processen om die te kunnen produceren en verwerken.

Het onderzoek binnen deze gebieden heeft vaak een duurzame kant: het gaat om energiezuinige productieprocessen, afvalverwerking, waterzuivering, alternatieven voor schaarse grondstoffen, enzovoort. Niet alleen belangrijk dus voor de industrie, maar voor de hele samenleving. Aansprekend voorbeeld is de ontwikkeling van een heel nieuw toilet gebaseerd op plasmatechnologie, waarvoor de TU Delft in juli 2011 een subsidie kreeg van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Het is de bedoeling dat de verschillende afdelingen straks dichter bij elkaar gaan zitten. Ook gaan ze gebruik maken van gedeelde onderzoeksfaciliteiten. Er komt in ieder geval een gemeenschappelijk macrolab, waar grote proefopstellingen gebouwd kunnen worden.

Op vrijdag 2 maart 2012 is er een internationaal lanceringsymposium van het Delft Process Technology Institute met als thema: ‘Process Technology For The Future World: Building Bridges Across Own Boundaries’.


(KV) (foto TUDelft: Prof. Stankiewicz)