Consortium met Sweco ontwerpt ITS-actieplan 2030

Sweco zal, in consortium met de Antwerp Management School en de Rebel Group, een visiebepaling en strategisch actieplan samenstellen voor Intelligente Transportsystemen (ITS) in Vlaanderen.

Trefwoorden: #Antwerp Management School, #Intelligente Transportsystemen, #ITS, #Rebel Group, #strategisch actieplan, #Sweco, #Vlaanderen

Lees verder

Techniek

( Foto: Sweco )

ENGINEERINGNET.BE - Door de toepassing van informatie- en communicatietechnologieën kan het verkeer veiliger, efficiënter, betrouwbaarder en milieuvriendelijker gemaakt worden.

Het consortium zal in het multimodaal strategisch ITS-actieplan het perspectief schetsen waar we in Vlaanderen met het ITS-beleid op lange termijn (2030, met doorkijk naar 2050) naartoe willen en zullen deze doelstellingen vertaald worden in een concrete set acties.

Dit actieplan zal de operationele doelstellingen, de maatregelen (op hoofdlijnen) en de middelen bevatten die nodig zijn om de Vlaamse ambities te realiseren. Aangezien Vlaanderen niet alle kaarten in handen heeft, zal ook aangeven worden op welke punten internationale samenwerking vereist is.

Bij de uitwerking van het ITS-actieplan zal rekening gehouden worden met de Vlaamse en de Europese langetermijnstrategieën om het mobiliteitssysteem en de logistieke systemen te verduurzamen, de economische competitiviteit te verhogen en kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren.

In het Vlaams multimodaal ITS-actieplan wordt de bijdrage, die ITS-toepassingen leveren om tot een multimodaal geïntegreerd vervoerssysteem te komen, verduidelijkt. Dit systeem dient over de nodige veerkracht te beschikken om de beoogde mobiliteitsontwikkelingen op te vangen. Tegelijkertijd moet het nieuwe uitdagingen aankunnen, veilig in gebruik zijn en goed ingebed zijn binnen de omgeving waar het functioneert.

De mate waarin het mobiliteits- en logistiek systeem kan verduurzamen, hangt af van de mate waarin reizigers, verladers en transportondernemingen ervan overtuigd kunnen worden om hun verplaatsings- en vervoersgedrag aan te passen.

Waar klassieke oplossingen op hun grenzen botsen, helpen ITS-diensten de Vlaamse ambities waar te maken. Om de effectiviteit en de efficiëntie van het multimodaal ITS-actieplan te verhogen, worden bij de opstelling ervan niet alleen het bestuurlijk vlak betrokken, maar ook het bedrijfsleven, het middenveld, de academische wereld en de burgers.