Basculebruggen over Boudewijnkanaal op de nieuwe A11

De 12-kilometer lange A11 autosnelweg, die Brugge met Knokke-Heist verbindt, kruist het Boudewijnkanaal. In de snelweg zijn twee hydraulisch aangedreven basculebruggen gebouwd.

Trefwoorden: #A11, #basculebrug, #Bosch Rexroth, #bouwproject, #ENGIE, #Hydrauliek

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Agentschap Wegen en Verkeer )

ENGINEERING.BE - Een basculebrug opent en sluit door om haar horizontale as te roteren. Die staat haaks op het wegdek van de brug. Onder de ene kant van de brug hangt een tegengewicht.

Het brugdek en het contragewicht zijn in evenwicht met elkaar. Het openen en sluiten van de brug kost daardoor minder energie. Deze twee stalen bruggen (één voor elke rijrichting) zijn 72 meter lang en wegen 850 ton.

Bosch Rexroth stond in voor het hydraulisch gebeuren: de pompen, kleppen, cilinders en aandrijving. Beide bruggen worden aangedreven door telkens twee hydraulische cilinders met een boring van 800 mm, een stangdiameter van 340 mm en een slag van maximaal 4700 mm. Elke cilinder wordt gevoed door vijf elektromotor-pompsets van telkens 200 kW.

Samen 1 MW. IndraDrive Mi frequentieomvormers van Bosch Rexroth sturen ze aan. Deze ‘geavanceerde servodrives’ sturen de remenergie -na het dalen bij het dichtvallen- terug naar het net. ENGIE verzorgde de programmatie en plaatste de energie-installatie.

Het vergt hoogstens 90 seconden om de brug te openen. 105 seconden om hem te sluiten. Normaal loopt één cilinder op vijf pompen bij maximaal 1.300 tpm. Indien één van de pompen zou uitvallen, trekken de resterende vier automatisch op naar 1.550 tpm om de oorspronkelijke stijg-/daalsnelheid van de brug te behouden.

Wanneer meerdere pompen het zouden begeven, dan nog blijft de werking gegarandeerd. Zelfs met maar één hydraulische pomp kan het, maar dan aan een vijfde van de normale snelheid. Bij de doortocht van een groter schip -kleine boten varen gewoon onder de brug door- wacht het wegverkeer normaal 15 à 20 minuten.

In de brug is bijna twee kilometer roestvast inox leidingwerk gemonteerd om de hydraulische druk naar de cilinders te garanderen. Betrouwbaarheid resulteerde hier in een hoge mate van ‘redundantie’.

Niet te verwonderen als je weet dat er een boetebeding is van 180.000 euro voor elke dag dat de brug buiten dienst is. Bij een noodstop valt de beweging stil op 6 seconden. Er is ook een UPS om dat te klaren wanneer men zonder vermogen zou vallen.

De bediening van de brug gebeurt in het controlecentrum aan de Vandammesluis in Zeebrugge (6 km verderop) aan de hand van de beelden van de slimme Bosch-camera’s die er via glasvezel toekomen.

Deze camera’s (de zogenaamde Metal Mickey’s) zijn volledig IP en hebben pan-tilt-zoom (x30!) functionaliteit. Ze leveren een full-HD, 2MB-beeld a rato van 30 beelden/sec. Dezelfde beelden worden doorgestuurd naar het Vlaams Verkeerscentrum (Antwerpen) dat de snelweg monitort op ongevallen en files.

Bosch Rexroth is de komende dertig jaar verantwoordelijk voor het onderhoud aan beide bruggen. Sensoren bewaken het oliepeil en de temperatuur van het oliereservoir en controleren de reinheid van de filters.

De onderhoudsplanning voorziet gepland onderhoud om de drie en zes maanden, jaarlijks, om de vijf jaar… om slijtdelen tijdig te vervangen.