De verzelfstandiging van de maintenance manager

Steeds meer maintenance managers ‘freelancen’. Verschillende ontwikkelingen werken de verzelfstandiging in de hand. Profielen groeien ‘hoger’ terwijl de beschikbaarheid op de markt afneemt.

Trefwoorden: #assetmanager, #freelance, #Maintenance Manager, #onderhoud

Lees verder

HR

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - De ‘scope’ van de maintenance manager wordt zo ruim dat vacatures lang open blijven. Werkgevers zoeken gespecialiseerde ‘consultants’ die snel aan de slag gaan rond een specifieke scope die beperkt is in de tijd. Omdat het freelanceaanbod groeide, daalde ook de kost op uurbasis. Het wordt dus aantrekkelijker freelancers aan te trekken. Alles wijst er op dat deze evolutie aanhoudt.

“De klant verwacht dat we vanaf dag één presteren”, zegt ad interim maintenance manager Marino Caus (42). De specialist heeft zijn wortels bij Stork, één van de grotere consultancybedrijven. Hij freelancet al vier jaar via rekruteringsbureaus en headhunters die zich tussen de freelancer en de gebruiker nestelen.

De voorbije 15 jaar daalde de prijs van een zelfstandige maintenance manager met zo’n 30%. Kon die in 2000 nog een 1.100 euro per dag verdienen, dan is dat vandaag nog zo’n 800 euro. De rekruteur heeft een percentage op het uurloon van de freelancer. Het is zo interessant dat ook interimbureaus mee op die kar springen.

“Het is een aanvaardbare joint venture”, rekent Caus. Hij hoeft immers niet van deur tot deur klanten te zoeken. Hij ving ook opdrachten die hij nooit alleen had kunnen versieren. Wel moet hij tijdens dat eerste gesprek met de gebruiker een vertrouwensrelatie opbouwen. “Je moet snel aanvoelen wat de precieze noden zijn. Ik durf dan ook onmiddellijk diepgaande vragen te stellen.”

Hij was 38 en productieverantwoordelijke maar miste het technische gegeven op het werk. Een vriend maintenanceconsulent bood hem een opdracht aan. Hij had veel verlofdagen staan en kon overuren opnemen om in bijberoep te starten. Al na een vijftal maanden wist hij dat dit het was. “Ik nam ontslag en ging voltijds als zelfstandige Maintenance Consulent.”

Maintenance- slash assetmanager
Freelancers worden binnengehaald voor tijdelijke, ad interim jobs. Die kunnen enkele maanden tot enkele jaren duren. De ‘zelfstandige’ kan ook perfect voor verschillende rekruteurs werken en zijn tijd over meerdere klanten verdelen.

“Dat is theorie. In de praktijk is het niet altijd even evident”, aldus Caus. “Bij een puur technische opdracht, zoals bijvoorbeeld het implementeren van KPI’s of een onderdeel van een technisch proces, kan je de tijd comprimeren. Maar het is veel minder evident om er dan ook het people management bij te nemen want dat vergt ‘beschikbaarheid’.”

“De maintenance manager is vandaag ook ‘maintenance- slash assetmanager’”, stelt Caus. De stiel evolueert. In september probeert hij via Bemas het certificaat van certified maintenance and reliability professional (CMRP) te halen.

Groeien
Marino Caus werkt al even in een engineeringsfunctie bij een grote autobouwer. "Maar maintenance blijft mijn corebusiness.” Hij nam een tweede opdracht aan en is nu aan twee rekruteringskantoren verbonden. “Ik kies voor de diversiteit en het uitbouwen van mijn eigen bedrijf.”

Hij zette een vennootschap op, stuurt regelmatig een andere freelancer uit en verwacht dat de verzelfstandiging van het beroep verder zal toenemen. Hij merkt dat bepaalde bedrijven steevast een percentage externen in huis wil.

“De consulent zal nooit ziek worden, geen verlof nemen en er alles aan doen om te slagen. Door insourcen kan je sneller implementeren.” Nadelen? Het sociale vangnet ontbreekt. “Ik heb al een paar consultants gezien met burn-out. Als je als freelancer te lang, te diep gaat en roofbouw op je gezondheid pleegt, ga je er aan ten onder.”


door Luc De Smet, Maintenance Magazine

KADER 1
Honderdjarige oorlog
Er woedt een honderdjarige oorlog tussen maintenance en productie. Valt een machine stil dan krijgt ‘onderhoud’ steevast de schuld. Als freelance onderhoudsman aan de slag gaan is dan ook niet iets voor iedereen. Je wordt immers permanent op de vingers gekeken.

“Profileer je niet als iemand die alles oplost maar als iemand die meedenkt aan oplossingen”, zegt Marino Caus. “Vaak is de sleutel tot succes de mensen, waarvoor je werkt, de idee mee te geven dat zij het uiteindelijk zelf realiseerden. Wees zo communicatief mogelijk. Geef regelmatig de status door van je job, isoleer je niet op een eiland, informeer de klant van lopende zaken, struikelblokken,…

Gebruik de telefoon, niet alleen e-mail.” Aan de andere kant: “Laat je niet te snel beïnvloeden door peptalks van rekruteerders. Sommigen willen echt in hun eigen bedrijfsfilosofie en partnership met hun klant de beste kandidaat neerzetten terwijl anderen alleen maar snel willen cashen.”

KADER 2
Flexibiliteit en budget
Na zijn studies elektromechanica ging W. (wenst anoniem te getuigen) aan de slag in vast dienstverband en nam er na enkele maanden in bijberoep wat onderhoudsklusjes bij. Toen de vraag in bijberoep de beschikbare tijd oversteeg, ging hij via loopbaanonderbreking fulltime zelfstandig aan de slag.

Zijn opdrachtgevers doen een beroep op hem om het machinepark, de installaties, de besturingen, processen en systemen te onderhouden. Preventief bij voorkeur, reactief als het moet. Zo is hij voor enkele klanten soms ook van wacht. Voor preventief onderhoud wordt vooraf een planning opgemaakt in functie van de productieperiodes.

“Veelal is het avond-, nacht- en weekendwerk. Precies omwille van deze flexibiliteit werken veel bedrijven samen met een zelfstandige. Ook omdat wij de klus doorgaans sneller klaren doordat wij langere dagen werken dan iemand in vast dienstverband. Tenslotte wordt ook uit noodzaak op ons een beroep gedaan: bedrijven vinden tegenwoordig gewoonweg bijna niemand meer, terwijl de productie toch moet blijven draaien.” (PVDK)