Gent breidt stadsverwarmingsnetwerk aanzienlijk uit

In Gent heeft burgemeester Daniël Termont de uitbreiding van het stadsverwarmingsnet naar de Tondelier-site officieel in werking gesteld. Hierdoor wordt dit het grootste van het land.

Trefwoorden: #CO2, #duurzaam, #EDF Luminus, #Gent, #groene energie, #stadsverwarmingsnetwerk, #stadswarmte, #Tondelier, #warmtenet

Lees verder

Techniek

( Foto: EDF Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Alle 530 nieuwbouwwoningen van de Tondelier-wijk in Gent zullen in 5 fasen aangesloten worden op het stadsverwarmingsnet van EDF Luminus.

Om de Tondelier-wijk aan te sluiten werd het stadsverwarmingsnet fors uitgebreid. Er werd een verbinding gemaakt vanaf de reeds aanwezig warmteleidingen aan de Blaisantvest dwars doorheen het Rabotpark tot deze wijk.

De eerste 51 appartementen in De Nieuwe Molens zijn zo aangesloten op het stadsverwarmingsnet en onttrekken voortaan 750 kilowatt aan warmte van de stadsverwarming.

In de wijk zelf komt nu een lokaal verdeelnet van 4,4 kilometer dat de warmte tot bij de individuele gebruikers zal brengen. Elke inwoner van de in totaal 530 te bouwen woningen zal worden voorzien van warmte voor ruimteverwarming en voor sanitair warm water en krijgt hiervoor een individuele slimme meter.

Met die slimme meter zal niet alleen de bewoner zelf zijn warmteverbruik beter kunnen beheren via een applicatie op zijn smartphone of tablet, maar zal ook EDF Luminus toelaten de ecologische voetafdruk van de Tondelier-wijk te beperken.

Het warmtenet in Gent omvat een ondergronds leidingstelsel van 23 km lang en is het grootste van België rekening houdend met het geleverde vermogen. Het voorziet heel wat klanten van warmte, waaronder bedrijven, de universiteit van Gent, het ziekenhuis AZ Sint-Lucas, sociale wooncomplexen, een winkelcentrum, een bibliotheek en zelfs een zwembad.

Per jaar levert het warmtenet 70.000 MWh warmte wat overeenkomt met het gemiddelde verbruik van ongeveer 5.500 gezinnen.