• 19/01/2012

Water blijft smet op milieublazoen Waalse industrie

Positieve evolutie qua milieuprestaties, maar stijgend waterverbruik blijft smet op milieublazoen van Waalse technologische industrie.

Trefwoorden: #agoria, #Castagne, #co2, #emissie, #milieu, #water

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE -- Uit een enquête van technologiefederatie Agoria blijkt dat de Waalse technologiebedrijven tussen 2007 en 2009 hun emissies naar de lucht (CO2 uitgezonderd) hebben verminderd met 23%.

De CO2-emissies zijn eveneens gedaald. Die daling houdt gelijke tred met de afname van het energieverbruik door de bedrijven. Wat de emissies naar de bodem en het gegenereerde volume afval betreft, is de situatie stabiel gebleven.

De enige smet op het milieublazoen van de Waalse technologische industrie is het waterverbruik dat met 10% is toegenomen. Ook het gehalte aan verontreinigende stoffen in het afvalwater is gestegen.

“Zeker wat water betreft zou een efficiënter verbruik zich onmiddellijk vertalen in kostenbesparingen, gelet op de stijgende kostprijs van waterdistributie en -zuivering”, zegt Thierry Castagne, directeur-generaal van Agoria Wallonie.

In het kader van deze enquête peilde Agoria ook naar de redenen waarom de Waalse industriëlen actief werk maken van een milieubeleid.

Weinig verrassend blijkt dat de belangrijkste motivatie de noodzaak is om aan de regelgeving ter zake te voldoen. Maar daarnaast meent ook bijna 80% van de respondenten dat het milieu hun bedrijf groeikansen biedt.

De milieu-enquête onder de Waalse technologiebedrijven werd uitgevoerd in samenwerking met adviesbureau Ecobel en Edwin Zaccaï (ULB-professor en directeur van het Centre d’études du développement durable).


(bron: Agoria)