• 19/01/2012
  • |     BB

UGent verwerft Europees budget voor chemische technologie

Laboratorium voor Chemische Technologie van Universiteit Gent ontvangt 2,5 miljoen euro van Europese Onderzoeksraad voor energiebesparend onderzoeksproject.

Trefwoorden: #chemie, #energie, #guy marin, #laboratorium, #MADPII, #ugent, #universiteit, #universiteit gent

Lees verder

research

( Foto: © Hilde Christiaens, vlnr. Prof. Guy Marin en UGent-rector Paul Van Cauwenberge )

ENGINEERINGNET.BE -- Professor Guy Marin van het Laboratorium voor Chemische Technologie ontvangt een zogenaamde ‘Advanced Grant’ van de Europese Onderzoeksraad. Dat is vrij uitzonderlijk, want het is slechts de tweede maal dat deze eer de UGent te beurt valt.

Het betoelaagde project, 'Multischaal Analyse en Ontwerp voor ProcesIntensificatie en –Innovatie (kortweg MADPII), gaat over de ontwikkeling van een reactortechnologie die moet toelaten grootschalige chemische processen met minder beslag op ruimte en energie uit te voeren.

De kernidee bestaat erin het contact tussen de verschillende fasen waarin de moleculen zich bevinden te intensifiëren door beroep te doen op centrifugale krachten, eerder dan op de zwaartekracht.

De daarop gebaseerde technologie zal ingezet worden voor de transitie van het gebruik van fossiele grondstoffen naar hernieuwbare. Meer in detail zullen drie van de zes doctorandi de kinetiek van het omzetten van de ligno-cellulosefractie van biomassa tot alternatieve bouwstenen voor polymeren bestuderen.

Het Laboratorium voor Chemische Technologie is er in de voorbije 10 jaar in geslaagd een unieke combinatie van expertises voor het ontwerpen van chemische reactoren, processen en producten in één laboratorium samen te brengen.

Het voordeel is dat het laboratorium zo zelf het volledige O&O-traject, vanaf moleculaire nanometerschaal tot industriële productie-eenheid, kan doorlopen. Het labo heeft op basis daarvan al talrijke licenties op de markt gebracht.


ACHTERGROND
De Europese Onderzoekraad kent sedert 2007 jaarlijks prestigieuze beurzen toe aan uitmuntende wetenschappers voor de uitvoering van een baanbrekend, innovatief en risicovol onderzoeksproject van 5 jaar. Zo zijn er Advanced Grants voor ervaren toponderzoekers en Starting Grants voor beloftevolle jonge wetenschappers. Aan de UGent gaan dit jaar overigens ook twee nieuwe Starting Grants van start, met een gezamenlijk budget van zelfs bijna 3 miljoen euro.