15 miljoen euro voor Gents onderzoeksplatform en accelerator

Deze week lanceert CAPTURE (Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery) zijn accelerator voor recuperatie van grondstoffen.

Trefwoorden: #accelerator, #CAPTURE, #hergebruik, #recuperatie van grondstoffen, #UGent

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Dit initiatief komt vanuit het CAPTURE platform, een samenwerking van professoren uit verschillende UGent-faculteiten met zowel Vlaamse als internationale private en publieke partners. Intussen kan iedereen die relevant is in de grondstoffenrecyclage deel uitmaken van het onderzoeksplatform.

De partners beschouwen plastic, vervuild water en CO2 niet als afvalproducten maar als grondstoffen en men wil bijdragen aan het vermarkten van nieuwe ontwikkelingen. Bedoeling is om in deze accelerator de samenwerking tussen de industrie, de kennisinstellingen en het beleid te stimuleren met als doel om Vlaanderen te laten uitgroeien tot wereldspeler in grondstofhergebruik.

Samengevat wil dit initiatief het volgende realiseren:

  • Een netwerk in Vlaanderen installeren met sterke internationale vertakkingen dat uitmuntende expertise samenbrengt rond grondstofhergebruik.
  • Een gebouw optrekken waarbinnen enerzijds mensen met complementaire kennis en de infrastructuur worden samen gebracht en anderzijds de nodige ruimte aanwezig is voor de demonstratie van integrale oplossingen voor grondstofhergebruik.
  • Fungeren als one -stop-shop in Vlaanderen voor bedrijven en overheid.
  • Bedrijven ondersteunen die willen groeien in het segment rond de recuperatie van grondstoffen.
  • De creatie van business platformen voor een nauwe interactie met de industriële stakeholders.
  • Het opzetten van een adviesraad bestaande uit grote ondernemers en beleidsmakers.

CAPTURE zal zo stoelen op een bestaand netwerk in grondstoffenhergebruik, in samenwerking met verschillende van de grootste bedrijven in de Gentse regio en Vlaanderen. De nieuwe financiering laat toe om zijn activiteiten te integreren en efficiënter te maken, alsook deze verder uit te bouwen in het 7000 vierkante meter groot ontmoetings- en incubatiecentrum.

Dit gebouw moet zorgen voor een snelle doorstroming van de kennis naar de praktijk. De bouw van de accelerator is gepland voor augustus 2018, in het Gentse wetenschapspark op het eiland Zwijnaarde.

Het gebouw zal een enorme technologiehal, demo-infrastructuur, gemeenschappelijke laboruimtes en werkplaatsen omvatten. Een deel van het gebouw wordt eigendom van het Incubatie- en Innovatiecentrum Universiteit Gent (IIC UGent ).

Naast investeringen van de UGent en IIC UGent kan dit platform rekenen op steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Vlaamse regering en de Provincie Oost-Vlaanderen. In totaal gaat het om een investering van ongeveer 15 miljoen euro.

Het onderzoek rond grondstofhergebruik krijgt hierdoor een boost in een wereldwijd unieke infrastructuur. Milieubedrijven, KMO’s en industriële concerns krijgen bovendien de ruimte om nieuwe activiteiten rond grondstofhergebruik te ontwikkelen.


(bron: UGent)