Meer 50-plussers bij startende bedrijven

Over de voorbije zes jaar nam het aandeel 50-plussers bij de starters met een derde toe. Vandaag is 12% van alle starters ouder dan 50. Dit blijkt uit cijfers van Acerta.

Trefwoorden: #50-plusser, #Acerta, #consultant, #horeca, #loopbaan, #starter, #zelfstandige

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Uit de cijfers van een studie door Acerta voor de periode 2012 - 2017 blijkt dat 11,9% van alle starters ouder is dan vijftig.

Wie ervan uitgaat dat het vooral over mensen gaat die in de herfst van hun loopbaan in bijberoep nog iets erbij doen, vergist zich. Liefst 57,4% doet het in hoofdberoep.

De vijftiger die zijn actieve loopbaan wil afsluiten met het runnen van een eigen koffiebar is geen uitzondering, de late horecaroeping staat hoog in de ranking van populaire startbedrijven. Consultancy is de nummer één activiteit voor deze groep starters.

Els Schellens, Acerta: “Zelfstandig consulent worden is voor de meesten een niet zo grote stap: qua investering valt dat mee en die mensen starten ook al met een eerder opgebouwde expertise, goed voorbereid dus.”

Waarom mensen relatief laat nog de stap naar het ondernemerschap zetten, kan verschillende redenen hebben. Een gunstig economisch en meer specifiek een gunstig ondernemerschapsklimaat (denk maar aan de taxshift) helpen.

Maar niet elke motivatie is positief. Het kan ook gaan over wat er niet meer is: het niet meer kunnen kiezen voor gunstige uitstapmodules voor oudere werknemers, bijvoorbeeld. Of een laat ontslag gecombineerd met verhoogde pensioenleeftijden, ook dat kan de finale duw in de rug zijn.