Nieuwe lasertechniek om roetdeeltjes in lichaam te detecteren

Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven hebben een gloednieuwe lasertechniek ontwikkeld om roetdeeltjes in het lichaam te detecteren in lichaamsvloeistoffen en -weefsels.

Trefwoorden: #KU Leuven, #lasertechniek, #luchtvervuiling, #onderzoek, #roetdeeltje, #techniek, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Recent onderzoek wees uit dat wereldwijd meer dan 4,2 miljoen mensen per jaar voortijdig sterven door luchtvervuiling.

Om gezondheidsnormen correcter te kunnen bepalen, is er, naast concentraties in de lucht, nood aan een betrouwbare meting van de blootstelling van koolstofdeeltjes (geproduceerd tijdens de onvolledige verbranding van brandstoffen zoals diesel, red.) in het lichaam zelf.

Onderzoekers van de UHasselt en KU Leuven ontwikkelden een nieuwe techniek om roetdeeltjes te kwantificeren en dat in lichaamsvloeistoffen en -weefsels, zoals urine en bloed.

Prof. dr. Maarten Roeffaers (KU Leuven): “De stalen worden belicht met een laser die zeer korte lichtpulsen uitstuurt en met een tijdsduur van een miljardste van een miljoenste van een seconde. Daardoor gaan de koolstofdeeltjes licht in alle kleuren uitsturen en kunnen we ze detecteren.”

Het onderzoeksteam gebruikte zijn ‘demonstratiemodel’ al voor epidemiologische studies waarin ze de aanwezigheid van roetdeeltjes wilden nagaan op individueel niveau.

Prof. dr. Marcel Ameloot (UHasselt): “In een studie bij 291 kinderen hebben we urinestalen met onze nieuwe methode onderzoch. We stelden vast dat er een verband is tussen de bepaling van koolstofdeeltjes in de urine, gemeten met onze nieuwe techniek, en de geschatte blootstelling aan koolstofdeeltjes.”

De onderzoekers hebben intussen een patentaanvraag ingediend. De komende jaren zullen ze verder werken aan een prototype. De bedoeling is om het apparaat uiteindelijk te commercialiseren, waardoor méér studies kunnen worden uitgevoerd naar de blootstelling aan roetdeeltjes in de lucht op individueel niveau.

De resultaten werden deze maand gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift American Journal of Respiratory and Critical Care.


(bron: UHasselt)

Video: