Nieuwe Belgische ambassade eerste passiefgebouw in Centraal-Afrika

De nieuwe Belgische ambassade in de Congolese hoofdstad Kinshasa werd gisteren, in aanwezigheid van Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, officieel geopend.

Trefwoorden: #ambassade, #Kinshasa, #passiefgebouw, #ventilatie, #Willemen

Lees verder

Techniek

( Foto: Groep Willemen )

ENGINEERINGNET.BE - Met een kantoorruimte van 5.371,5 m² op een terrein van 1,3 hectare is de ambassade de grootste diplomatieke post van België in het buitenland. Een deel van het gebouw is bestemd voor de Nederlandse en Luxemburgse vertegenwoordiging in de Democratische Republiek Congo.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken koos Willemen in 2014 als hoofdaannemer van de nieuw te bouwen ambassade in Kinshasa. Het was voor deze aannemer de allereerste opdracht op het Afrikaanse continent.

Het gebouw is een luchtdichte betonstructuur met aluminium buitenschrijnwerk. Daarbij werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal beschikbare materialen.

De ambassade werd de voorbije maand nog onderworpen aan een luchtdichtheidstest. Met behulp van een ‘blowerdoor’ werd het luchtverlies in het gebouw gemeten. De blowerdoor bootst de natuurlijke drukverschillen na die worden veroorzaakt door de windbelasting op het gebouw.

Bij een passiefgebouw mag de gemeten waarde niet meer dan 0.6 luchtwisselingen per uur bedragen. De nieuwe ambassade behaalde een waarde van 0,56 en is daarmee het eerste passiefgebouw in Centraal-Afrika.

Het gebouw bestaat uit twee modules, die met elkaar verbonden worden door een 14 meter hoog atrium met geventileerd dak. Het atrium is het publieke deel van de ambassade. Het is tegelijk een binnen- en een buitenruimte met een onthaaldesk, diverse loketten, eetkeukentjes en zelfs een 'speakers corner’.

Vanuit het atrium heb je zicht op de passerelles en wandelgangen van de besloten verdiepingen, waar de diplomaten, de militaire vertegenwoordigers en de verschillende afvaardigingen hun stek hebben.

De lichtinval in de kantoren is eveneens erg uitgekiend. De zonweringen, die bovendien het gevelbeeld een speels en dynamisch uitzicht geven, zijn zo geplaatst dat er overal voldoende daglicht binnenvalt.

De vijfde verdieping bestaat gedeeltelijk uit een wandeldak dat als terras kan fungeren bij VIP-ontvangsten.