10 miljoen euro voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

ECN, TNO, de provincie Noord-Brabant en het Vlaamse VITO investeren gezamenlijk dit bedrag in de ontwikkeling van bio-aromaten, ofwel duurzame grondstoffen voor de chemische industrie.

Trefwoorden: #chemische industrie, #CO2-uitstoot, #duurzame grondstoffen, #ECN, #Green Chemistry Campus, #Shared Research Center Biorizon, #TNO, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: Biorizon )

ENGINEERINGNET.NL - Shared Research Center Biorizon is een initiatief van TNO, VITO, ECN en Green Chemistry Campus. Doel is om samen met partners technologieën te ontwikkelen om aromaten te winnen uit plantaardig restmateriaal. Dat vermindert de afhankelijkheid van aardolie en leidt tot minder CO2-uitstoot.

De nieuwe financiering is bedoeld om de ontwikkeling van bio-aromaten te versnellen. Hiermee kan Biorizon de chemische en toeleverende industrie een winstgevend én duurzaam alternatief bieden voor het winnen van grondstoffen uit aardolie. Potentieel kan 40% van alle chemicaliën hiermee worden vervangen.

De provincie Noord-Brabant investeert 5 miljoen euro tot 2020 en TNO, ECN en VITO investeren in totaal eveneens 5 miljoen euro. Deze investering moet als een vliegwiel werken om bedrijven en andere belanghebbenden meerjarig aan één of meer van de onderzoekslijnen van Biorizon te verbinden.

Deze onderzoekslijnen zijn:

  1. Thermochemische omzetting van biomassa in aromaten (projectleider ECN)
  2. Van suikers naar aromaten (projectleider TNO)
  3. Van lignine, de stof die hout haar stevigheid geeft, naar aromaten (projectleider VITO)

De opbrengsten die voortkomen uit de participatie door bedrijven, worden door Biorizon vervolgens weer deels geïnvesteerd in het onderzoeksprogramma.