• 20/01/2012

Nederlandse ruimtevaartindustrie start met bouw van TROPOMI

Zeer geavanceerde absorptiespectrometer zal vanuit de ruimte een sleutelrol spelen bij toekomstig klimaatonderzoek en metingen van de luchtkwaliteit.

Trefwoorden: #absorptiespectrometer, #tropomi

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Recent, in december 2011, zijn contracten ondertekend waardoor gestart kan worden met de daadwerkelijke bouw van het ‘Tropospheric Monitoring instrument’ (TROPOMI).

TROPOMI is een geavanceerde absorptiespectrometer die vanuit de ruimte een sleutelrol zal gaan spelen bij toekomstig klimaatonderzoek en metingen van de luchtkwaliteit. Naar verwachting wordt dit Nederlandse instrument in 2015 gelanceerd aan boord van ESA’s Sentinel-5-percursor satelliet, onderdeel van het Europese GMES-initiatief.

TROPOMI kan informatie verzamelen over de aardatmosfeer met een veel hogere resolutie en een groter golflengtebereik dan zijn voorgangers. Om dit mogelijk te maken maakt TNO, al een hele tijd betrokken bij de ontwikkeling van TROPOMI, gebruik van de meest geavanceerde optische ontwerpmethoden en maaktechnieken.

Het gebruik van freeform optiek stelt de telescoop van het instrument in staat om over een enorme kijkhoek een vrijwel perfecte afbeeldingskwaliteit te behalen. Met behulp van diamant draai techniek is TNO tevens in staat deze high-end telescoop op een perfecte wijze te vervaardigen, en te meten.

Daarnaast is door TNO en SRON de unieke ‘immersed grating’ (immersie tralie) technologie ontwikkeld, resulterend in een volumereductie met een factor 40 vergeleken met conventionele tralietechnologie. Bij immersed grating wordt het tralie vanuit een optisch transparant medium belicht, waardoor de resolutie van het tralie toeneemt met de brekingsindex van het medium.


(KV) (foto ESA: Satelliet die atmosferische profielen opmeet)