Belgoprocess voert succesvolle test uit met plasma verbrandingsinstallatie

Belgoprocess heeft onlangs een succesvolle demonstratietest uitgevoerd met de plasma verbrandingsintallatie van de kerncentrale van Kozloduy in Bugarije.

Trefwoorden: #afvalverbranding, #Belgoprocess, #Bulgarije, #kernafval, #kernenergie, #plasmaverbranding

Lees verder

Techniek

( Foto: destinacigdem / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - De geslaagde 72-uur test is een duurtest met gesimuleerd radioactief afval waarbij alle onderdelen en veiligheidsvoorzieningen van de installatie worden getoetst aan de opgelegde ontwerpeisen.

Deze duurtest bevestigt de goede werking van de installatie en het behalen van de vooropgestelde capaciteit en de opgelegde volumeverminderingsfactor. Naast het afgieten van de vloeibare slak werden ook de veiligheidstests met succes afgerond.

Deze ultramoderne verbrandingsinstallatie zal laag- en middelactief afval verwerken en heeft een verwerkingscapaciteit van 250 ton per jaar. Het eindproduct is een glasachtig, inert materiaal dat geschikt is voor berging.

De plasma verbrandingsinstallatie werd gerealiseerd door de joint venture die Belgoprocess aanging met het Spaanse Iberdrola Ingeniería y Construcción.

De installatie wordt gefinancierd door de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en de Bulgaarse overheid en zal uitgebaat worden door State Enterprise Radioactive Waste SE (SERAW), verantwoordelijk voor het beheer van het radioactief afval in Bulgarije.