Proefproject met digitale CMR-vrachtbrief in Benelux

De Europese Commissie wil dat uiterlijk in 2020 logistieke bedrijven in de hele EU de digitale vrachtbrief grensoverschrijdend kunnen gebruiken, wat administratieve lasten sterk vermindert.

Trefwoorden: #CMR-vrachtbrief, #digitale vrachtbrief, #logistiek, #vrachtvervoer

Lees verder

Nieuws

( Foto: tomas1111 / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.NL - Elk internationaal transport moet sinds 1955 voorzien zijn van een CMR-vrachtbrief. Tot 2008 moest er per los onderdeel een aparte vrachtbrief mee. Dat betekende dat er soms honderden vrachtbrieven per vrachtwagen uitgeprint meegenomen moesten worden. Vanaf 2008 mag dit ook een digitale versie zijn.

Voordat de e-CMR grensoverschrijdend gebruikt kan worden, moeten zowel het vertrek- als aankomstland de benodigde wetgeving van de Verenigde Naties hebben ingevoerd. Dat is al geregeld in Nederland, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Spanje, Zwitserland, Frankrijk en Slovenië.

België en Luxemburg hebben deze wetgeving nu per 1 december ingevoerd. Dat maakt de weg vrij om in de Benelux een proefproject te starten met de digitale vrachtbrief, de e-CMR. Doel is om te onderzoeken of dit een betrouwbaar alternatief is voor het papieren exemplaar. Ook de wijze waarop handhavers met digitale documenten omgaan, is een belangrijk element in de proef.

Het grensoverschrijdend gebruik van digitale vrachtbrieven in de Benelux kan alleen al in Nederland 180 miljoen euro aan administratieve lasten besparen. Ook leidt het in Nederland jaarlijks tot een besparing van 15.000 pallets papier.

Het gebruik van de e-CMR kan leiden tot een verbetering van de efficiëntie in het transport. De Europese Commissie wil dat uiterlijk in 2020 logistieke bedrijven in de hele EU de e-CMR grensoverschrijdend kunnen gebruiken.

Vanaf 1 maart 2018 kunnen logistiek dienstverleners in de Benelux de e-CMR daadwerkelijk gaan gebruiken. Begin 2021 wordt de proef geëvalueerd.