Flanders Make en Sirris doen aan co-housing in Leuven

In Leuven schepten Flanders Make en Sirris samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois de eerste kruiwagen zand voor de 6400 m² nieuwe labs en kantoren van Flanders Make en Sirris.

Trefwoorden: #Flanders Make, #Leuven, #Sirris, #Van Roey Groep, #Wetenschapspark Arenberg

Lees verder

research

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe gebouwen -twee beuken van drie hoog die met elkaar verbonden worden- komen tussen die van Option en imec in te liggen, op de zogenaamde cluster C van het Arenberg Wetenschapspark. De ene helft wordt kantoorruimte, de andere laboratoria.

Een investering van 10 miljoen euro voor Groep Van Roey die het gebouw ontwierp, financiert, bouwt en exploiteert. Het pakt dit aan als een Design-Build-Finance-Maintain-Operate (DBFMO-) project. De oplevering wordt verwacht in september 2018. Gepland wordt dat er tegen 2025 zo’n 200 onderzoekers en adviseurs aan het werk zullen zijn.
 
“Toponderzoek vraagt ook een topinfrastructuur”, stelde Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie. Hij wees er op dat er de komende vijf jaar zo’n 400 miljoen euro vrijgemaakt werd voor O&O in de maakindustrie. Een verdubbeling bij vroeger.

“Maar innoveren doe je niet meer alleen”, zei René Branders, CEO van FIB Belgium en voorzitter van Sirris. Bedrijven en met name KMO’s zullen in de nieuwe gebouwen terecht kunnen met hun vragen rond innovatie, van diepgaand onderzoek tot en met advies en coaching bij implementatie. Hij rekende alvast dat Sirris vorig jaar zo’n 3.000 interventies deed en daarmee 1.500 bedrijven -waarvan tweederden KMO- heeft bereikt. “Sirris telt acht vestigingen en Leuven is de grootste.”

“We verhogen de budgetten voor O&O”, bevestigde minister-president Geert Bourgeois, die daar de sleutel voor welvaart in ziet. Vandaag gaat 2,69% van het BNP naar O&O, terwijl dat in de EU gemiddeld 1,95% is. In 2025 wil de overheid de 3%-norm halen. Dit jaar zou het budget van minister Muyters op een 1,86 miljard euro uitkomen. Tegenover elke euro van de overheid, staat er een euro door de bedrijven.

“imec heeft al meer tewerkstelling dan Stella Artois”, liet de Leuvense Mohamed Ridouani -schepen van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed- zich ontvallen. Hij had het ook over “één van de slimste vierkante kilometers in Europa” die de stad verder zal faciliteren. Zo lopen er al gesprekken tussen de stad en de Lijn over een ‘autonome shuttlebus in een eigen bedding’ tussen de ‘slimme strip’ (het Wetenschapspark aan de Gaston Geenslaan) en de Celestijnenlaan.

De lab-infrastructuur in het nieuwe gebouw zal op machine-automatisatie en digitale productiesystemen focussen. Daarmee willen de organisaties co-creatie met particuliere bedrijven stimuleren. Hier komen het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde machines, het lab voor het testen van digitale en geautomatiseerde productiecellen, inspectie, nabewerking en kwaliteitsbewaking (zowel voor materiaalomvorming als additieve productie), het applicatielab voor ontwerp en productie van composieten voor lichtgewicht-toepassingen (SLC-Lab), de testomgeving voor productie- en organisatiemanagement, en de labs voor elektronica en de aanmaak van mechatronische prototypes en slimme producten en een co-creatie/co-design omgeving.

Dat het ook in Vlaanderen vooruit kan gaan, toont de tijdstabel. De milieuvergunning kwam er eind juni, de stedenbouwkundige vergunning volgde een week later. De bouw startte op 1 september en op 4 december tekenden Flanders Make en Sirris de huurovereenkomsten en de oplevering wordt verwacht op 30 september 2018.

Van Roey mikt alvast op een slimme en duurzame, leefbare omgeving en gaat voor een optimale levenscycluskost en… BREEAM. Het gebouw krijgt sensoren mee -MCS is partner voor de sensortechnologie- om temperatuur, vochtigheid, CO,… te meten. Er komt een slim reserveringssysteem en ruimtemonitoring die leert uit de bezettingsgraad van de lokalen maar die ook onderhoud en reiniging aanstuurt, energiemonitoring,…

Andere partners naast Van Roey Vastgoed, Arenberg Wetenschapspark en KU Leuven zijn Polo. Architects, awg architecten en Stabo engineers.