Zonne-energie belangrijk in uitbouw energieneutrale commerciële gebouwen

Binnen het EFRO/SALK onderzoeksproject SolSThore onderzoekt EnergyVille (KU Leuven, VITO, imec en UHasselt) de mogelijkheden en meest efficiënte opstellingen van grote dakoppervlaktes.

Trefwoorden: #duurzaam, #EnergyVille, #photovoltaïsch, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: EnergyVille - Nathalie Belmans )

ENGINEERINGNET.BE - In dit project werden panelen hiervoor in verschillende opstellingen (bijvoorbeeld invalshoek, oost-west oriëntatie) geplaatst en gelinkt aan een eigen energiemanagementsysteem op gebouwniveau.

EnergyVille wil daarmee commerciële en publieke gebouwen zoveel mogelijk ondersteunen en input geven bij het implementeren van PV-systemen.

De energie-ambities van de Europese Unie (Energy Performance of Building Directive EPBD (2010/31/EU)) en hun implementatie in de nationale/regionale wetgeving sporen gebouwontwikkelaars en -eigenaars aan vanaf 2020 tot het nemen van maatregelen om nieuwe of te renoveren commerciële en publieke gebouwen zoveel mogelijk energieneutraal te maken door gebruik te maken van energiebronnen dichtbij het betreffende gebouw.

In de meerderheid van de gevallen is de lokale opwekking van zonne-energie de meest voor de hand liggende oplossing om dit te realiseren. Het blijkt namelijk dat in veel gevallen een aanzienlijk aandeel van de energienoden in het gebouw kunnen gedekt worden door integratie van zonnecelsystemen (PV-systemen) op het dak of in de gevel, vaak tot meer dan 50%.

Om de eigenaars en ontwikkelaars van gebouwen de nodige input te geven over de prestaties en efficiëntie van PV-systemen werd in EnergyVille een grote dakopstelling van 300 kWp in gebruik genomen evenals een testopstelling.

Deze laten toe bestaande en nieuwe zonnecelmodules uit te testen in “real-life” condities. De testopstelling maakt het mogelijk om deze modules te testen in verschillende montagecondities om een generatieprofiel te bekomen dat beter past bij het energieconsumptieprofiel in het gebouw.

Bij het testen van nieuwe moduletechnologie laat de meetopstelling toe dit te doen met een grotere nauwkeurigheid van de output-energie en een betere tijdsverspreiding doorheen de dag. Zonnepanelen die in verschillende opstellingen geplaatst worden kunnen inspelen op de draaiende zon en kunnen transiënte effecten opvangen zoals bijvoorbeeld bij voorbijdrijvende wolken of veranderlijke windsnelheid.

Op die manier kan beter omgegaan worden met de variabele energieopbrengst van PV-systemen en kan deze gekoppeld worden aan een eigen energiemanagementsysteem op gebouwniveau.

Dit laat toe de energieopbrengst op korte en lange termijn correcter in te schatten en is op die manier van grote waarde voor de gebouwontwikkelaar, de systeemuitbater en voor de opbouw van een energiemanagementsysteem op het niveau van een gebouw.