Alle vergunningen ALEGrO-project werden toegekend

Het ALEGrO-project, de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland, heeft de nodige vergunningen op zak. Weldra starten de werken, die wellicht 2 jaar zullen duren.

Trefwoorden: #ALEGrO, #Elia, #hoogspanning, #interconnectie, #vergunningen

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia System Operator )

ENGINEERINGNET.BE - De aan te leggen verbinding zal langs 14 gemeentes lopen en een afstand van ongeveer 90 kilometer overbruggen, waarvan 49 in België en 41 in Duitsland.

De drie hoofddoelen van dit ALEGrO-project zijn de integratie van hernieuwbare energie, een positief welvaartseffect door prijsconvergentie en een verbeterde bevoorradingszekerheid.

Ilse Tant, Chief Public Acceptance Officer bij Elia: “We kunnen terugkijken op een constructieve samenwerking met de Waalse en federale overheidsdiensten tijdens dit vier jaar durende proces. Op die manier zijn we tot een tracé gekomen, dat rekening houdt met de omgeving en de omwonenden.”


Half januari zullen de werken op drie verschillende werven van start gaan:

  1. 49 km ondergrondse verbinding tussen het transformatorstation van Lixhe en de Duitse grens, die 14 gemeentes zal doorkruisen;
  2. Het conversiestation in Lixhe in de gemeente Wezet, dat de aansluiting van de ALEGrO-gelijkstroomverbinding met het bestaande wisselstroomnet mogelijk zal maken;
  3. De microtunnel die het mogelijk maakt om de kabels onder de Maas en het Kanaal ter hoogte van het Viaduct van Cheratte door te trekken.