Euro Manchetten: flexibele verbindingen die werken

“Wanneer vaste verbindingen uit den boze zijn, zorgen wij voor de soepele verbindingen van installaties”, zegt Walter Van Loon, directeur-eigenaar van Euro Manchetten uit Kaatsheuvel.

Trefwoorden: #Euro Manchette, #flexibele verbinding, #verbinding

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Een luchttechnische installatie in een ziekenhuis heeft op het dak de luchtbehandeling, de leidingen lopen door het gebouw. Tussen de verschillende elementen komen ‘flexibele’ verbindingen die trillingen, uitzettingen en krimp (vanwege temperatuurverschillen) of spanningen op diverse plekken opvangen. “Geen enkel gebouw is gelijk. Daarom zijn onze tussenstukken heel vaak maatwerk”, zegt Van Loon.

Warmwaterleidingen van verwarmingsinstallaties kennen metalen of rubberen compensatoren om uitzettingen van de leidingen op te vangen, bijvoorbeeld airco’s met aansluitingen op roosters en luchtverdeelslangen in textiel.

“Wij berekenen alles, brengen het uitblaaspatroon aan in het technisch textiel en snijden die slangen op maat.” Alles in de gepaste kleur, met de geschikte ophangsystemen en de nodige extra behandeling voor de concrete toepassing. Denk: de voedingsindustrie, een farmalab, cleanrooms maar ook sportscholen, aula’s, kantoorruimtes, winkels, enz. ...

Voedingsindustrie wordt steeds uitdagender
Euro Manchetten, dat heel actief is o.a. in de voedingssector, ontwikkelde eigen oplossingen voor omgevingen waarin poeders verwerkt worden. Die soepele connectoren beantwoorden aan de richtlijnen van de FDA en de EU.

Ze slagen voor de nodige migratietesten, ATEX-certificatie, explosiebestendigheid, en hebben als basisfunctionaliteit het afsluiten en verbinden van apparaten en leidingen. Het dochterbedrijf Filcoflex specialiseerde zich in deze toepassingsgebieden.

In de voeding wordt EHEDG steeds belangrijker in het ontwerpen van installaties. Dat heeft een invloed op de bevestigingstechniek en vergt bijvoorbeeld een ander ontwerp van snelkoppelingssystemen.

CIP-reinigen heeft een impact op de gebruikte materialen en de constructie. “Temperaturen worden steeds hoger en de reinigingschemie geconcentreerder. We sporen dan ook steeds mee met de nieuwste technische materialen”, zegt Van Loon.

Een aardbeving soepel opvangen
Sinds kort heeft het bedrijf een octrooi op de werking van een manchet die gebruikt wordt voor luchtleidingen in aardbevingsgebieden. Bij een aardschok kan de manchet tot driemaal zijn oorspronkelijke lengte aannemen om bewegingen te compenseren.

Bovendien is het materiaal én de hele constructie van deze manchet super hygiënisch, naar de Duitse VDI 6022-norm die bacterie- en schimmelvorming voorkomt. “Hij is van een speciaal polyesterweefsel met PVC-coating.”

De manchet komt in verschillende en vernauwende diameters (bijvoorbeeld van 600 mm naar 500 mm of 2000 mm aan weerszijden) en rekt van 180 mm naar zo’n 500 mm. Hij beantwoordt aan de Nederlandse luchtkanalennorm en heeft een lekcoëfficiënt van 0,001 bij een luchtdruk van 2000 Pa (of 0,02 Bar).

Bijzondere niches
Het bedrijf werkt ook aan flexibele verbindingen voor windturbines die de ijsafzetting op de wieken moet voorkomen. Om trillingen op te vangen wordt een speciaal materiaal gebruikt dat ook toegepast wordt in de voedingssector. “Daar wordt warme lucht doorheen gestuwd”, zegt Van Loon. De klant test de oplossing nu ter plekke uit bij de eindgebruiker.

Het gaat er in deze bijzondere niches dus om continu nieuwe producten te blijven ontwikkelen. “We gaan ver mee in de technische ontwikkeling”, zegt Van Loon die 42.000 unieke, verschillende producten telt.

“Jaarlijks komen er een 4.000 stuks bij.” Het bedrijf, dat vandaag 30 medewerkers telt, organiseerde zich om op klantenvraag speciale oplossingen te ontwikkelen met heel korte levertijden. Dat lukt enkel met kleine batches. Massaproducties kan het aan in samenwerkingen. “Onze focus: samen met de klant zoeken we oplossingen die werken.”


Voor meer informatie:
www.euromanchetten.nlBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.