Ecologische viskwekerij Aqua4C levert baars aan Nederlandse supermarkten

Het gaat om duurzaam gekweekte vis, die rondzwemt in hemelwater dat met restwarmte op temperatuur blijft, geen hormonen of antibiotica krijgt, en uitsluitend vegetarisch voedsel eet.

Trefwoorden: #Aqua4C, #duurzaam, #duurzame vis, #viskwekerij

Lees verder

Techniek

( Foto: Aqua4C - Omegabaars.be )

ENGINEERINGNET.BE - Het Oost-Vlaanderse bedrijf Aqua4C levert vanaf volgende week in Nederland exclusief aan alle PLUS supermarkten hun baars.

Stijn van Hoestenberghe, bioloog en oprichter van Aqua4C, vertelt: 'Honderd gram gefileerde Omegabaars bevat ruim twee gram Omega 3-vetzuren. Dat is vergelijkbaar met makreel, en significant meer dan andere witvis, zoals tilapia die bijvoorbeeld maar 0,1 gram aanOmega 3-vetzuren bevat.’

De baars zwemt in bakken rond die gevuld zijn met regenwater. Dit maakt het gebruik van kraan- of grondwater overbodig. Het water blijft op temperatuur door restwarmte te gebruiken van een ernaast gelegen tomatenkwekerij.

De tomatenkweker, Tomato Masters geheten, krijgt het zwemwater van de vissen dat rijk is aan voedingsstoffen. Dit wordt gebruikt om de tomaten te bewateren en tegelijk te voeden. De kweker kan zo besparen op meststoffen.

De Australische Omegabaars is een sterke soort, die geen hormonen of antibiotica nodig heeft. Het visvoer bestaat uit plantaardige producten, zoals granen, zeewier en oliehoudende zaden, dat uit de regio komt. Vismeel en -olie of grondstoffen van overzee staan niet op het menu.

Deze optelsom van innovaties maakt de vis significant duurzamer dan iedere andere vis. Bovendien zijn relatief weinig transportkilometers nodig om de vis in het schap van de PLUS supermarkten te kunnen presenteren.

‘Ik ben heel blij met deze vis van dichtbij. Onze klanten kopen steeds meer vis. Wij houden van goed eten en vinden het belangrijk dat consumenten kunnen genieten van lekkere, verantwoorde en verse vis’, aldus Eric Leebeek, commercieel directeur van PLUS.