Whitepaper Sirris: ’De circulaire economie en nieuwe waardecreatie’

Sirris publiceerde een witboek over de opportuniteiten van de circulaire economie. Het neemt het thema op in nauwe samenwerking met Agoria.

Trefwoorden: #Agoria, #circulaire economie, #KMO, #kringdenken, #Sirris, #upcycling

Lees verder

Techniek

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - “Doel van het witboek is het concept van de circulaire economie kenbaar te maken. We tekenden een structuur uit waarmee het kan en geven voorbeelden van haalbare stappen”, zegt Thomas Vandenhaute, projectleider Sustainability bij Sirris en medeauteur.

Het gaat immers om veel elementen. “Hoe begin je er aan?” Ieder bedrijf is anders. “Er is geen ‘one size fits all’. De stappen die we aanreiken zijn dan ook verbonden aan de maturiteit van elk bedrijf. De boodschap: Ieder kan er aan beginnen. Doe het niet alleen. Praat met anderen. Zoek steun waar nodig.” Sirris begeleidt tientallen bedrijven bij hun grote en kleinere stappen in de circulaire economie.

De circulaire aanpak wordt sinds kort beschreven in de BS 8001:2017, de eerste standaard voor circulair ondernemen. Die suggereert een raamwerk, op basis van een aantal principes, maar niet noodzakelijk een welbepaalde volgorde om er doorheen te stappen. Hoe dan ook, het begint meestal met kleine stappen.

Tot die principes behoort het systeemdenken, bijvoorbeeld. Dat wijst op de onderlinge afhankelijkheid van stakeholders in de keten. Innovatie, niet alleen op vlak van technologie maar ook qua businessmodellen die het verlengde waardebehoud van producten en materialen koppelt aan diensten.

“Remanufacturing, bijvoorbeeld.” Verder het principe van ‘stewardship’ waarbij de producent een blijvende verantwoordelijkheid draagt voor zijn product, ook wanneer het de fabriekspoort uit is en zelfs wanneer het eindeleven bereikt. “Ook daarrond kan dienstverlening ontwikkeld worden. Het rapport bevat concrete voorbeelden van refurbishing, o.a. van Barco”, aldus Vandenhaute. Samenwerking en transparantie, waardeoptimalisering over de volledige productcyclus.

Het witboek behandelt het thema op twee niveaus. Enerzijds licht het toe wat circulaire economie betekent. Anderzijds behandelt het het procesmatige van een lerende organisatie die zo’n economie uitbouwt. “Een lerende organisatie, dat omvat het hele bedrijf. Iedereen”, beklemtoont Vandenhaute.

Een belangrijk houvast is het streven om de functionaliteit van een product zo lang mogelijk in de markt te bewaren via hergebruik, herstel, refurbishing, upgrading,… “Pas in laatste instantie wordt het product tot materiaal en in allerlaatste instantie tot energie gereduceerd. De keuze is immers voor ‘hoogwaardige’ materialen”, stelt Vandenhaute die wijst naar de remanufacturingpraktijk van AW Europe, dat automatische versnellingsbakken ontmantelt, reinigt, onderdelen vervangt, en het geheel opwaardeert naar de huidige standaarden.

In datzelfde gedachtegoed ook de optie om niet meer goederen te vermarkten, maar de functionaliteit die ze bieden. Zo startte ETAP -sterk in lichtarmaturen- met het verkopen van ‘licht’. Light as a service. De armatuur blijft van ETAP die de verlichting levert en de installaties onderhoudt.

“Deze benadering geeft de fabrikant van de producten incentives om langlevende en efficiënte producten te installeren.”