Besix behaalt BIM-certificaat niveau 2

Besix Contracting behaalde in december 2017 via haar Engineering-afdeling het BIM Level 2-certificaat van BSI Group, door te voldoen aan de eisen van de norm PAS 1192-2 (ontwerp en bouw).

Trefwoorden: #Besix, #BIM, #BIM-certificaat, #Building Information Modelling, #certificering

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Besix )

ENGINEERINGNET.BE - Deze certificering beloont de strategische visie en de voortdurende inspanningen die Besix sinds 2010 aan de dag legt om Building Information Management intensief toe te passen bij tal van projecten.

BIM staat voor “Building Information Modelling”. De term verwijst naar een geheel van methodes en technologieën die de ontwerp-, uitvoerings- en beheerfase van een bouwproject optimaliseren. BIM maakt van het gebouw een driedimensionaal model, dat alle relevante gegevens verenigt.

BIM telt vier maturiteitsniveaus (van 0 tot 3) die zijn vastgelegd door de Government Construction Client Group (GCCG) in het Verenigd Koninkrijk. Niveau 2 is momenteel het hoogste niveau waarvoor certificering kan worden verkregen.

Het wordt gedefinieerd als een coöperatieve werkomgeving waar 3D-modellen worden gedeeld en databases worden bijeengebracht. Dit samenwerkingsaspect geldt zowel voor de interne belanghebbenden als voor de externe partners (leveranciers, onderaannemers en klanten).

Hoewel dit in het Verenigd Koninkrijk al sinds 2016 verplicht is in het kader van overheidsprojecten, is Besix pas de eerste Belgische bouwonderneming (en de tweede in Europa) en de eerste hoofdaannemer in Europa die een BIM-certificaat van niveau 2 behaalt.

Momenteel bestaat er nog geen ISO-norm voor BIM. Bijgevolg zijn de meeste BIM Level 2-certificeringen vandaag gebaseerd op een aantal normen die werden ontwikkeld door de BSI Group (Verenigd Koninkrijk).

Na nauwe samenwerking met deze Groep, ontving het bedrijf onlangs de certificering door te voldoen aan de eisen van de norm PAS 1192-2, die de voorschriften beschrijft in verband met het informatiebeheer tijdens de ontwerp- en de bouwfasen.

De norm PAS 1192-2 is een internationale referentie voor BIM best practices, waardoor gecertificeerde bedrijven hun klanten de garantie kunnen geven dat ze volgens de strenge BIM-normen werken.