VDAB tracht krapte op West-Vlaamse arbeidsmarkt op te lossen

De VDAB breidt de samenwerking met Waalse, Nederlandse en Franse partners uit om de krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt te bestrijden in het het kader van diverse Europese projecten.

Trefwoorden: #jobs, #tewerkstelling, #vacatures, #VDAB, #West-Vlaanderen

Lees verder

HR

( Foto: VDAB )

ENGINEERINGNET.BE - Met een gemiddeld werkloosheidspercentage van 5,2% is de arbeidsmarkt in de provincie West-Vlaanderen heel krap.

Daarom engageert VDAB West-Vlaanderen zich actief in verschillende Europese projecten met als doel de grensoverschrijdende mobiliteit op de arbeidsmarkt te bevorderen en op die manier de toeleiding van nieuwe arbeidskrachten naar de werkgevers in onze provincie een boost te geven.

De krapte op de arbeidsmarkt die er voor zorgt dat veel West-Vlaamse werkgevers al meerdere jaren grote moeite hebben om nieuwe medewerkers aan te trekken, wordt steeds nijpender.

Eind december 2017 telde onze provincie nog slechts 28.835 niet-werkende werkzoekenden, een daling op jaarbasis met 6,2% terwijl VDAB West-Vlaanderen in 2017 46.984 vacatures ontving, een stijging met maar liefst 19,9% in vergelijking met 2016. Bij het begin van het nieuwe jaar stonden nog 7.372 van deze vacatures open.

Robert De Clercq, provinciaal directeur VDAB (foto): “Daarom vinden we het belangrijk dat we naast onze reguliere vacaturewerking en de organisatie van talrijke jobmarkten en jobdagen binnen onze eigen provincie, we ook over de taal- en landsgrenzen heen acties kunnen ondernemen.”

Door de intensieve en constructieve samenwerking met zowel collega-tewerkstellingsdiensten Le Forem in Wallonië en Pôle emploi in Frankrijk als met partners als de POM West-Vlaanderen, Voka, Unizo, verschillende werknemersorganisaties, onderwijs…, werden al heel wat concrete acties gerealiseerd om Waalse en Franse werkzoekenden naar Vlaamse bedrijven toe te leiden.

Momenteel is VDAB West-Vlaanderen actief in 7 Europese projecten. Vier van deze projecten hebben betrekking op de grensregio tussen West-Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk.


Meer uitleg over de projecten:

  • “Grenzeloos Tewerkstellen” waarbij onder andere grensoverschrijdende begeleidingsacties en jobdatings worden georganiseerd en werk wordt gemaakt van een grensoverschrijdend opleidingsaanbod.
  • “Grenzeloos Competent” heeft als doel de geografische en inhoudelijke mismatch op de arbeidsmarkt te verminderen door de organisatie van opleidingen met een taalcomponent en met een grensoverschrijdend erkend certificaat voor zowel werkzoekenden als werknemers en door de realisatie van een grensoverschrijdend socio-economisch observatorium.
  • “Act’emploi” wil werkzoekenden met een laag opleidingsniveau toegang verschaffen tot de zorgsector via grensoverschrijdende opleidingen, jobcoaching en begeleiding.
  • “AB Réfugiés” mikt op de snelle en duurzame instroom van vluchtelingen op de arbeidsmarkt via diverse vormen van werkplekleren, gemeenschappelijke taalopleidingen, de ontwikkeling van een app voor beroepsgerelateerde termen en de sensibilisering van werkgevers.
    Ook in het noorden van de provincie, in de grensregio met Nederland, is VDAB actief in drie specifieke projecten:
  • “Revivak”: dit project heeft als doelstelling om de werkgelegenheid in de vakmanschapsberoepen te stimuleren via een innovatieve mix van opleidingen, leer- en werkposten, internetcolleges, excursies en bootcamps.
  • “Grensinfovoorziening” wil alle relevante informatie betreffende belastingssystemen, zorg, sociale zekerheid, arbeidsrecht, … voor grenswerkers ontsluiten door de organisatie van een uniform en overkoepelend netwerk van grensinformatiepunten.
  • “Educavia”: beoogt het realiseren van een grensoverschrijdende kennisregio rond luchtvaarttechnieken en een gerichte ontwikkeling en integratie van technologische opleidingen voor de luchtvaartsector.