Wetenschappers KU Leuven halen duurzame wasverzachter uit suiker

Veel producten, zoals de bouwstenen van wasverzachters (korte amines), zijn gemaakt van aardolie. Aan de KU Leuven werd een duurzaam proces gevonden om deze componenten uit suiker te puren.

Trefwoorden: #aardolie, #duurzaam, #glucose, #KU Leuven, #onderzoek, #sucrose, #suiker, #wasverzachter

Lees verder

research

( Foto: kolesnikovserg / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - In bepaalde diëten worden koolhydraten gemeden, maar het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse ging er wel zijn mosterd halen.

Professor Bert Sels: “Koolhydraten zoals suiker zijn wereldwijd beschikbaar in miljarden tonnen. In dit onderzoek hebben we geen beroep gedaan op sucrose, maar wel op glucose. Dat vind je terug in zetmeel, onder de vorm van lange ketens van glucosemoleculen.”

Eerst worden die lange glucoseketens tot korte suikers verknipt met behulp van enzymen. Door daarna aan deze korte suikers een stikstofcomponent toe te voegen, slaagden ze erin om de beoogde korte amines te creëren.

Verdere testen toonden aan dat deze suikergebaseerde amines bruikbare bouwstenen zijn om op een duurzame manier wasverzachters mee te maken.

De aminegroepen zorgen voor een stevige aanhechting van de wasverzachter aan het wasgoed. Daardoor ontstaat een gladde laag die zeer zacht aanvoelt.

Bio-ingenieur Michiel Pelckmans: “Uiteraard is de grondstof natuurlijk en niet-fossiel, en dus hernieuwbaar, maar ook het proces is milieuvriendelijk. Je hebt er geen oplosmiddelen voor nodig en er komen geen giftige bijproducten vrij. Omdat het proces zelfs bij lage temperaturen goed werkt, is ook de energiekost beperkt.”

De huidige manier waarop amines gewonnen worden uit aardolie is daarentegen niet veilig of duurzaam. Het grootste risico in dat productieproces vormt het gebruik van het gevaarlijke tussenproduct ethyleenoxide, een toxische en explosieve stof.


(bron: KU Leuven)

Dit onderzoek werd gefinancierd door Catalisti en uitgevoerd met steun van VITO, de UGent en de bedrijven Cargill, Eastman en Ecover.