Wetenschappers ontwikkelen chip die razendsnel kanker opspoort

Het Leuvense onderzoekscentrum imec wil deze chip, die uitzaaiende kankercellen kan opsporen in bloed, binnen drie tot vijf jaar op de markt brengen.

Trefwoorden: #chip, #imec, #kanker, #MRI, #onderzoek, #wetenschapper

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Wetenschapster Liesbet Lagae van het Leuvense Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (imec) en haar team werken al vier jaar aan de ontwikkeling van deze chip, die op basis van één bloedstaal elke cel apart kan fotograferen.

Na het prikken van bloed, wordt de bloedstaal in een toestel geplaatst waarin de chip zit. De chip fotografeert in een paar tellen miljoenen bloedcellen en stuurt die foto's door naar een computer. Vervolgens analyseren algoritmes alle foto's en speuren kwaadaardige cellen op.

Binnen vijftien minuten krijgt de dokter op zijn computerscherm te zien of er kankercellen aanwezig zijn. Zo kan de arts onmiddellijk zien of er uitzaaiingen zijn. De digitale testmethode zou ook minder risico geven op fouten dan de traditionele manier.

De meest gangbare techniek om kanker op te sporen, is nu nog altijd een MRI-scan. Maar deze scan kan een tumor alleen detecteren als deze al een paar centimeter groot is. Liefst 90 procent van de kankerdoden, zo blijkt uit de statistieken, is het gevolg van een te late diagnose of omdat er uitzaaiingen waren.

Maar de nieuwe chip van Imec kan dus wel hele kleine tumoren opsporen. De chip zou over drie tot vijf jaar op de markt kunnen komen. Imec heeft de chip uitgetest op een kleine groep patiënten en weet met zekerheid dat de techniek werkt.

Om de chip en het toestel in de markt te kunnen brengen en om de wettelijk verplichte klinische studie te doen bij een groot aantal patiënten, heeft het instituut nog enkele tientallen miljoenen euro nodig.