Oost-Vlaamse intercommunales willen plastic verpakkingen in één zak

Alle acht Oost-Vlaamse afvalintercommunales pleiten voor een snelle invoering van het P+MD scenario, waarbij voortaan alle plastic verpakkingen in dezelfde zak worden ingezameld.

Trefwoorden: #afvalintercommunale, #intercommunale, #plastic verpakking, #PMD, #recycleren

Lees verder

Techniek

( Foto: Fost Plus )

ENGINEERINGNET.BE - Plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons worden momenteel ingezameld in de blauwe zak. Andere verpakkingen, zoals plastic potjes en vlootjes, plastic zakken, folie, aluminiumfolie en piepschuim horen hiervan gescheiden te blijven.

Vooral de ‘plastic verpakkingen’ zorgen voor discussie en ongenoegen wanneer blijkt dat weer eens een verpakking niet in de blauwe zak thuishoort, niettegenstaande het om een plastic verpakking gaat die naar aard en samenstelling niet verschilt van de toegelaten plastic verpakkingen.

De Oost-Vlaamse afvalintercommunales pleiten daarom voor het invoeren van een eenvoudig uniform systeem en baseren zich daarvoor op de positieve ervaringen met een proefproject dat sinds begin 2016 wordt uitgerold in Aalter.

Het nieuwe Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval bepaalt dat de Vlaamse overheid een verplichte algemene inzameling van verpakkingskunststoffen wil invoeren via Fost Plus. Deze laatste heeft een voorstel gedaan tot de veralgemeende uitrol van P+MD in gans België, en dit volgens een ‘roadmap’ die een gefaseerde uitrol moet toelaten over de drie Gewesten.


De Oost-Vlaamse afvalintercommunales zijn:
IBOGEM (Beveren en omliggende gemeenten), IDM (Durme-Moervaart), ILvA (Land van Aalst), IVAGO (Gent-Destelbergen), IVLA (Vlaamse Ardennen), IVM (Meetjesland-Schelde-Leiestreek), MIWA (regio Sint-Niklaas Midden Waasland) en Verko (regio Dendermonde-Wetteren).