• 01/02/2012
  • |     BB

ABB’s snellaadtechnologie: elektrische auto vol in maximaal 30 minuten

Twee elektrische auto’s tegelijk opladen in tussen 15 en 30 minuten? ABB brengt naar eigen zeggen DC-snelladers op de markt die dat doen, met bovendien een 'slimme' laadcyclus.

Trefwoorden: #abb, #elektrische auto, #epyon, #laadpaal, #torfs

Lees verder

Techniek

( Foto: ABB )

ENGINEERINGNET -- ABB kondigde in november 2011 al aan de kaart te trekken van de elektrische mobiliteit, slimme netwerken en energie-efficiëntie. Die belofte wordt nu waargemaakt via de snelladertechnologie van Epyon, een Nederlands technologiebedrijf dat ABB in 2011 overnam.

Met de technologie van Epyon kunnen twee voertuigen volgens ABB ‘gelijktijdig in 15 tot 30 minuten opgeladen worden en dit met een minimale impact op het netwerk.’

De snellader regelt namelijk zelf de optimale laadstroom voor twee auto’s op basis van de beschikbare netwerkcapaciteit.

Om zijn argumenten kracht bij te zetten, installeerde het bedrijf twee snellaadstations voor zijn eigen kantoor in Zaventem: een gelijkstroomsnellader en een laadpaal op wisselstroom. Met een snellader is een batterij in maximaal 30 minuten vol, met de AC-laadpaal duurt dat tot 8 uur.

Dirk Torfs, General Manager, Drives, MV Drives, Motors & Machines, hint de bedrijfswereld en de overheid: ” Nu de grote autobouwers op de markt komen met elektrische wagens die financieel interessant worden voor bedrijven, en bovendien voor 120% aftrekbaar zijn, is nu het moment aangebroken om in sneltempo een netwerk van laadpalen te installeren.”

Een eerste order heeft ABB alvast op zak : dat van de levering van een netwerk van 200 snellaadstations op gelijkstroom aan de overheid in Estland.

Die opdracht is het grootste Europese contract voor laadpunten ooit en is een wereldprimeur aangezien dit het eerste netwerk is met een volledige landelijke dekking.