Recticel opent pilootlijn soepelschuimrecyclage

Vlaams minister Philippe Muyters heeft de pilootlijn voor soepelschuim-recyclage bij Recticel in Wetteren ingehuldigd. Het bedrijf zet hiermee een verdere stap richting circulaire economie.

Trefwoorden: #ALFIBOND-project, #Catalisti, #circulaire economie, #matrassen, #pilootproject, #Recticel, #recyclage, #soepelschuimrecyclage

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Catalisti )

ENGINEERINGNET.BE - De schuimvulling uit oude, gebruikte matrassen een tweede leven geven, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal. Dat is op termijn het opzet van deze unieke pilootlijn.

De baanbrekende recyclagetechnologie is de voorbije jaren ontwikkeld tijdens een sectoroverschrijdend innovatieproject van Catalisti, de speerpuntcluster voor duurzame chemie en kunststoffen. De sector brengt zo de circulaire economie in de praktijk.

Bij Recticel mocht Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, zowel de nieuwe labo’s van het Sustainable Innovation Department inhuldigen als een pilootlijn opstarten voor de recyclage van polyurethaan (PU) soepelschuim uit matrassen.

In het Sustainable Innovation Department werken 100 R&D-medewerkers voortaan samen in een ultramodern en duurzaam gebouw. Daar ontwikkelen ze in diverse labo’s nieuwe materialen en processen voor de verschillende divisies in de groep.

De pilootlijn voor de recyclage van soepelschuim moet op termijn hergebruik van grondstoffen uit oude matrassen mogelijk maken. De technologie is de voorbije jaren ontwikkeld binnen het ALFIBOND-project van speerpuntcluster Catalisti, samen met Recticel, tapijtproducent Balta, machinebouwer Matthys Group, VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en Centexbel, het onderzoekscentrum voor de textielindustrie.

Momenteel wordt al productieafval van PU-schuim tot akoestisch isolatiemateriaal verwerkt. Zo ligt een materiaal voor geluidsisolatie in woningen, vandaag al in de doe-het-zelfzaak.

Met de opstart van de pilootlijn wil het bedrijf nu nagaan of er nog andere recyclage-toepassingen mogelijk zijn. Zo wordt geanticipeerd op de terugnameplicht voor matrassen, die mogelijk vanaf 2021 wordt ingevoerd.

Al dienen er daarvoor nog een aantal drempels op vlak van regelgeving en technologie overwonnen te worden.