Bio-gebaseerde verpakkingen oplossing tegen zwerfvuil?

De Belgian BioPackaging (BBP), de ketenorganisatie van de bio-verpakkingssector, stelt het gebruik van composteerbare en bio-gebaseerde voedings-verpakkingen voor als duurzaam alternatief.

Trefwoorden: #afbreekbaar, #Belgian BioPackaging, #bio-gebaseerd, #circulaire economie, #plastics, #verpakking

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Victor Group )

ENGINEERINGNET.BE - Gecertificeerde composteerbare plastics worden hoofdzakelijk uit hernieuwbare materialen vervaardigd. Tijdens het composteerproces worden ze volledig omgezet in CO2, water en biomassa.

Hierdoor zijn deze innovatieve materialen uitermate geschikt voor verpakkingstoepassingen die moeilijk mechanisch recycleerbaar zijn door de hoge vervuiling van organisch afval en/of vaak onterecht in het GFT-afval terechtkomen.

Daarbij verstoren ze het composteerproces en laten ze (micro)-plastics achter. Daarnaast verbeteren composteerbare zakjes de participatiegraad bij het selectief inzamelen van GFT binnen de circulaire economie.

Landen en/of regio’s zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Wallonïe werkten reeds een verbod uit van traditionele ultralichtgewicht plastic zakjes (“groente- en fruitzakjes”) met uitzondering van composteerbare en bio-gebaseerde verpakkingen.

In navolging hiervan stelt BBP volgende visie voorop: verbied het gebruik van traditionele plastic groente- en fruitzakjes, reglementeer het gebruik van alternatieve groente- en fruitzakjes als gecertificeerd composteerbaar en gecertificeerd minimaal aandeel hernieuwbare grondstoffen en stimuleer het hergebruik van composteerbare zakjes als inzamelrecipiënt voor GFT-keukenafval.