• 03/02/2012

Marktrapportage Elektronische Communicatie uitgebracht

TNO publiceert overzicht van ontwikkelingen op de telecommunicatiemarkt.

Trefwoorden: #breedband, #ict, #marktonderzoek, #rapport, #rapportage, #smartphone, #tablet

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Twee keer per jaar stelt TNO een rapportage op met daarin de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van elektronische communicatie: de ‘Marktrapportage Elektronische Communicatie’.

Deze geven een periodiek overzicht van ontwikkelingen op de telecommunicatiemarkt.

*Het aantal mobiele telefoonaansluitingen is gestegen tot ruim 19,8 miljoen in het tweede kwartaal van 2011. De mobiele telefoon wordt steeds meer gebruikt voor mobiel internet. Een grote uitdaging voor aanbieders van mobiele telefonie is het sterk toenemende gebruik van apps en sociaal netwerk functionaliteiten voor communicatie en instant messaging zoals WHatsApp, Ping, Hyves en Facebook. Verdienmodellen op basis van belminuten en sms’jes komen daarmee onder druk te staan.

*Breedband internet in Nederland geniet al jarenlang een grote beschikbaarheid via het vaste netwerk. Via het vaste netwerken heeft 99% van de bevolking toegang tot breedband internet. Breedband internet via DSL (telefoonlijn) en kabel zijn de meest gebruikte vormen van internettoegang in Nederland.

Per 100 inwoners zijn er 38 breedband aansluitingen; daarmee behoort Nederland internationaal gezien tot de top.

*Het volume van het internetverkeer dat via het Amsterdamse knooppunt, AMS-IX, wordt afgehandeld blijft sterk toenemen; een toename van bijna 40% in juni 2011 ten opzicht van een jaar eerder. Diverse metingen van download en upload snelheden laten zien dat Nederland ten opzichte van andere landen een bovengemiddelde download throughput en gemiddelde upload throughput heeft.

*Internationaal gezien besteden Nederlanders met gemiddeld 34,1 uur per maand de meeste tijd online en Nederlanders zijn wereldwijd gezien de grootste gebruiker van sociale media, zoals Twitter en LinkedIn. Bijna 80% van de internetgebruikers heeft in 2011 een online aankoop gedaan. Een belangrijke trend is de opkomst van tablets als aanvulling op, maar ook ter vervanging van PCs en laptops.


(KV) (foto Wikipedia)