• 06/02/2012

Nederlandse universiteit komt met alternatief optische halfgeleiderversterkers

Onderzoekers verwachten dat ze met nieuw materiaal datacommunicatie kunnen versnellen en op termijn een alternatief kunnen bieden voor korte-afstands-datacommunicatie.

Trefwoorden: #halfgeleiderversterkers, #optische, #Ytterbium

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers van de Nederlandse Universiteit Twente hebben een materiaal ontworpen, waarmee gelijkwaardige optische versterking behaald wordt als met de beste halfgeleider optische versterkers die momenteel beschikbaar zijn.

De onderzoekers verwachten dat ze met het materiaal datacommunicatie kunnen versnellen en op termijn een alternatief te kunnen bieden voor korte-afstands-datacommunicatie (µm-cm schaal).

Door de hogere eisen die gesteld worden aan datacommunicatie is er steeds meer vraag naar snelle optische versterkers. Nadeel van de huidige optische versterkers is dat hun snelheid gelimiteerd is.

Het nieuwe materiaal bestaat uit dunne kristallijne lagen, waarvan de optische eigenschappen speciaal ontworpen zijn voor optische circuits op chips. De onderzoekers kunnen, door zelf de compositie van de dunne kristallagen samen te stellen, de eigenschappen er van bepalen.

Door een truc waren de onderzoekers in staat om veel hogere concentraties van het optisch actieve (zeldzame-aarde) Ytterbium-ion in het kristal in te bedden. Ze hebben hiermee de optische versterking van zeldzame-aarde-gedoteerde materialen die nu beschikbaar zijn, meer dan honderdmaal verbeterd.


(KV)

(Foto UT: Elektronenmicroscoop-afbeelding van een golfgeleider structuur, met daarover een gemeten intensiteitsprofiel van het licht dat opgesloten is in de structuur.)