Studenten zuiveren stadslucht met sculptuur

Deze sculptuur (Aerolis), ontworpen door 4 masterstudenten Bio-ingenieurswetenschappen (UGent) en 1 student Architectuur (LUCA School of Arts), dingt mee naar de Biodesign Challenge 2018.

Trefwoorden: #biodesign challenge, #LUCA School of Arts, #luchtzuivering, #sculptuur, #studenten, #UGent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - De studenten wilden iets doen aan de vervuilde lucht in steden en kwamen zo op het idee om iets te ontwerpen dat kunst en wetenschap samenbrengt.

Arne Saldi, UGent: “Luchtvervuiling is een ernstig milieu- en maatschappelijk probleem, vooral in stadsomgevingen. Groeiende steden en toenemend verkeer leiden tot zwaar vervuilde stadslucht, wat slecht is voor de gezondheid van de inwoners. Uit deze problematiek vloeit ons project voort: een filterende structuur die een lokale bubbel van zuivere lucht creëert in een stedelijke omgeving.” .

Het ontwerp van Aerolis is gebaseerd op gegevens van het weer in de buurt van waar de sculptuur moet komen. Zo verzamelen de studenten bijvoorbeeld data over de windrichting en windsnelheid, en maken ze op basis van die gegevens het ontwerp dat voor elke plaats uniek is.

De sculptuur wordt gemaakt uit een materiaal dat kan aangepast worden met gespecialiseerde micro-organismen. De aanwezige micro-organismen gebruiken de vervuilde lucht als voedingsstof. Door de vorm en de vele openingen in de sculptuur kan de lucht makkelijk tot aan de zuiverende lagen.

Saldi: “Je zou kunnen zeggen dat onze sculptuur de vuile lucht als het ware opeet. Bovendien kunnen de studenten een laag met specifieke proteïnes aanbrengen op de sculptuur. Die laag zorgt ervoor dat de lucht extra goed gezuiverd wordt, maar kan er ook voor zorgen dat de sculptuur fluoresceert of aangeeft wat de luchtkwaliteit ter plaatse is."


ACHTERGROND
Op 21 en 22 juni 2018 stellen de Vlaamse studenten hun ontwerp voor op de internationale Biodesign Challenge in het Museum of Modern Arts (MoMA) in New York. Deze wedstrijd biedt jonge onderzoekers en ontwerpers een podium om biotechnologie dichter bij de mensen te brengen via interessante ontwerpen.