• 07/02/2012

Eerste oogst grootste bio-energieplantage lokt prins Filip naar Lochristi

Eén hectare biomassaplantage zou een equivalent opleveren van ongeveer 5.000 liter stookolie en kan energie leveren voor 3 tot 4 gezinnen.

Trefwoorden: #biomassa, #biomassaplantage, #groene stroom, #lochristi, #UA

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De snelgroeiende populieren en wilgen op de grootste bio-energieplantage van België zijn intussen vijf tot zeven meter hoog. Op vrijdag 3 februari bezocht prins Filip dit wetenschappelijke project, en nam hij een kijkje tijdens de allereerste oogst.

Voorjaar 2010 plantte de Universiteit Antwerpen namelijk 100.000 populieren en wilgen op de 18 ha grote plantage aan de Bosstraat in Lochristi. Prof. dr. Reinhart Ceulemans leidt er nog tot minstens 2014 het onderzoeksproject.

Op twee jaar tijd groeiden de bomen uit tot kleppers van vijf, soms wel zeven meter hoog, en is de tijd rijp voor de eerste oogst. Voor die klus werden speciale oogstmachines uit Denemarken ingeschakeld.

Prof. Ceulemans: “De biomassa die we oogsten, wordt omgezet in bio-energie via verbranding in een elektriciteitscentrale, en hierbij wordt groene stroom geproduceerd.” Eén hectare biomassaplantage zou een equivalent opleveren van ongeveer 5.000 liter stookolie, brengt wellicht 3.000 euro op en kan energie leveren voor 3 tot 4 gezinnen.

Het project controleert ook de luchtkwaliteit boven de plantage. “We meten onder meer alle belangrijke broeikasgassen”, stelt Ceulemans. “Op die manier kunnen we een model ontwikkelen om voorspellingen te doen over de mogelijke vermindering van emissies van deze hernieuwbare energieproductie.”

Verder voeren de onderzoekers ook een volledige levenscyclusanalyse uit van de hele bio-energieproductieketen.


(KV) (foto Popfull)