• 05/09/2012
  • |     BB

Bedrijven leggen samen voor nieuwe Master in Veiligheids­wetenschappen

Bij gebrek aan subsidies brengen Havenbedrijf Antwerpen, NMBS, Mensura, Cepa en BASF één miljoen euro samen voor nieuwe Master­opleiding Veiligheids­wetenschappen aan Universiteit Antwerpen.

Trefwoorden: #BASF, #Cepa, #Havenbedrijf Antwerpen, #master, #Mensura, #NMBS, #universiteit antwerpen, #veiligheid, #veiligheidswetenschappen

Lees verder

opleidingen

ENGINEERINGNET.BE -- De Universiteit Antwerpen gaat dit jaar van start met een gloednieuwe master in Veiligheidswetenschappen.

Het tekort aan veiligheidsverantwoordelijken, net als aan de meeste andere technische beroepen, is geen nieuwe gegeven.

Maar het vooruitzicht om 'de eerste keuze' te hebben bij de toekomstige afgestudeerde masters in Veiligheidswetenschappen, was voor een aantal bedrijven – bij gebrek aan subsidies van de overheid - blijkbaar voldoende reden om samen één miljoen euro in het opleidingsprogramma te pompen. Masteropleidingen ontvangen namelijk eerst subsidies nadat de eerste studenten een diploma op zak hebben. Dat meldt Gazet van Antwerpen.

Initiatiefnemer Josse Van Steenberge: "Het is de eerste keer dat er in Vlaanderen, sinds de invoering van de BaMa, een compleet nieuwe master wordt gemaakt, met volledig nieuwe vakken waarvoor we nieuwe professoren hebben aangetrokken."

Op zijn website stelt UA dat de masteropleiding 'beleidsmakers, managers en onderzoekers in veiligheid' wil kweken. Die zullen met een brede achtergrond een team van preventieadviseurs en milieucoördinatoren kunnen aansturen, onderzoek verrichten of op directieniveau beslissingen nemen.

Daarom brengt de nieuwe master niet minder dan zes faculteiten samen: Toegepaste Ingenieurswetenschappen, Rechten, Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Politieke en Sociale Wetenschappen, Toegepaste Economische Wetenschappen en Wetenschappen.

Naast de klassieke veiligheidsmaterie (safety), is er ook aandacht voor onder meer beveiliging en bescherming (security). Die keuzes werden naar verluidt gemaakt op basis van een grootschalige enquête bij 4.000 ondernemingen.