Nederlandse primeur voor realisatie brede toepassing fotonica

Het Fraunhofer Project Center presenteert een machine die glasvezels geautomatiseerd verbindt aan een chip, wat een belangrijke stap op weg naar seriefabricage is.

Trefwoorden: #5G, #automatisering, #fiber-array, #fotonica, #fotonica-chips, #Fraunhofer Project Center, #glasvezels, #PHIX Photonics Assembly, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Fotonica gaat een sleutelrol spelen in snelle en energiezuinige communicatie.

Chips die werken met licht, gaan ingezet worden in bijvoorbeeld internet datacenters, de nieuwe mobiele standaard 5G en tal van andere toepassingen. Tot nu toe is het echter niet goed mogelijk om fotonica-chips in grote series te fabriceren.

Het Fraunhofer Project Center op de campus van de Nederlandse Universiteit Twente presenteert nu een machine die glasvezels geautomatiseerd verbindt aan de chip. Een belangrijke stap op weg naar seriefabricage, waarin de UT-spinoff PHIX Photonics Assembly grote kansen ziet.

De voor PHIX ontwikkelde machine is in staat de verbinding te leggen tussen de chip en de ‘buitenwereld’, via zestien haardunne glasvezels (fiber-array) die één voor één op de juiste plek worden geplaatst.

Het invoeren van de glasvezels en de houders voor de chips is de volgende stap in het automatiseringsproces. Tot nu toe zijn dit allemaal arbeidsintensieve, en daarmee kostbare, productiestappen die grootschalige introductie in de weg staan.

De machine is gebaseerd op een door het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie in Aken ontwikkeld assemblage platform. Aan het Fraunhofer Project Center aan de Universiteit Twente wordt dit platform doorontwikkeld voor toepassingen in de fotonica.

De nieuwe assemblagetechnologie zorgt voor een versterking van de bestaande fotonica-activiteiten in Twente, van fundamenteel onderzoek naar nieuwe business. Fotonica is sterk vertegenwoordigd in een cluster van onderzoeksgroepen van de Universiteit Twente.

Ook andere Twentse kennisinstellingen zetten in op fotonica, zoals het MESA+-instituut voor Nanotechnologie en de Hogeschool Saxion.

Er zijn verder in Twente een tiental fotonicabedrijven gevestigd, waaronder LioniX International, Phoenix Software, DEMCON, Thales, PANalytical, IDEX Optics & Photonics, Lightmotif en Sumipro.